Тоа што ни го продаваат не е вистински цимет? Како се собира вистински цимет во Шри Ланка и зошто е речиси невозможно да се купи кај нас

Циметот бил многу ценет во античко време; записи за него може да се најдат во преживеаните извори на Стариот Египет, Кина, Стариот Рим, па дури и во Библијата. Долго време циметот беше вистинска мистерија за цела Европа, бидејќи овој мистериозен зачин не беше како ниеден друг зачин, а го доставуваа арапските трговци од тогаш малку истражениот Исток. Сè се сменило дури во 15 век, кога Португалците се населиле во Шри Ланка и почнале да го градат својот монопол на екстракција и испорака на цимет.

Па интересно е да се знае како растат и се берат нештата што можат да се најдат во секоја кујна. На крајот на краиштата, секој знае за циметот, но ретко кој можел лично да го види.

 

 

Шри Ланка е позната по тоа дека таму е собира оној вистинскиот цимет или цејлонски цимет. Прилично е лесно да се најдат плантажи со цимет, бидејќи тој таму расте во речиси секоја област. Циметот на некој начин е сличен на чајот: тоа е обично, незабележително дрво; однадвор не можете ни да забележите дека е растение кое го освоило целиот свет.

 

Процесот на подготовка на цимет е таков што се отстранува тенок слој кора од дрвото, кој потоа се закачува на таванот за да се исуши. А листовите од цимет се користат за добивање масло, така што производството е без отпад. Откако ќе ја извадите кората, стеблата од цимет влегуваат во рерната.

 

 

Неколку зборови за тоа што е вистински цимет. Лево на сликата е вистински цејлонски цимет, тенок ронлив слој кора од зимзелено дрво од родот Cinnamon. Силен благороден зачин.

Од десната страна е цимет од нашите продавници. Всушност, тоа воопшто не е цимет, туку касија -дебел и груб слој од кора од кинеското дрво цимет. (зимзелено дрво, вид од родот Cinnamomum). Овие зачини се слични по вкус, но во однос на неговите квалитети, касијата е значително инфериорна во однос на вистинскиот цимет. Тие се прилично лесно да се разликуваат по изглед: циметот е помалку густ и лесно се крши со рака, додека касијата е густа и се чувствува како парче дрво.

 

 

 

Тешко е да се најде вистински цимет во редовните продавници, но можете да го купите кај нас во специјализирани продавници за зачини.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *