Толку мала што можете да ја обиколите секоја улица: Европската престолнина изградена од господа за господа

„Град изграден од господа за господа“ – со овие зборови британскиот државник Бенџамин Дизраели опиша европска престолнина. Лондон? Рим? Ниту еден од нив. Ова беше неговиот впечаток по посетата на една од најмалите престолнини во 1830 година – Валета на Малта.

Валета го маѓепса со својата архитектура и палати кои беа достојни за Венеција и не е ни чудо кога ќе го земеме предвид богатото културно наследство и историја на Малта. Тука поминаа Арапите, Французите, Британците и многу други кои оставија свој белег.

Токму затоа што често била мета на разни освојувачи, Валета бил утврден град. По т.н Големата опсада на Малта во 1565 година, нејзините бастиони, замоци и кули почнале естетски да се издигнуваат и Валета станала дом на уметници и архитекти кои го збогатиле градот. Меѓу нив бил дури и познатиот италијански сликар Караваџо, кој многумина го сметаат за основоположник на барокниот тренд.

Во таа смисла, ова било златното доба на малиот главен град (кој, патем, дури тогаш станал главен град на Малта, заменувајќи ја поранешната Медина). Сите политички, економски и културни активности овде се споиле во форма на мали продавници, занаети, работилници, уметнички студија… Дури 8.000 „господа“ со години работеле на изградба на луксузни палати и домови за сите дојденци.

Витезите Хоспиталер, попознати како Витези од Малта и Витези од Редот на Малта, биле заслужни за подигнување на повеќе од 300 споменици низ овој мал град. Куполите на црквата се толку вешто направени што посетителите сè уште се восхитуваат на панорамите на градот, а одржувањето на битпазарот било придружено со тогаш ужасното одбивање: „Битпазарот ќе го наруши достоинството на градските порти!“

Денес, Валета е впишана на листата на светско наследство на УНЕСКО во Европа, а ако одите на медитерански одмор од соништата, посетете барем некои од овие познати атракции: Катедралата Свети Јован, дом на најважните дела на Караваџо, зградата на премиерот позната како Auberge de Castille et Leon, театарот Manoel, Горните и Долните касарни паркови.

Валета има површина од помалку од 1 квадратен километар, така што навистина можете да ја заобиколите секоја улица. како „господа“, како што ѝ доликува.