Топ 10 најлоши моменти во историјата на човештвото

На некои од нас можеби им изгледа како ова да е најлошиот момент од историјата на човештвото, но за жал коронавирусот не е ниту приближно најлошото нешто што се случувало на оваа планета.

Историјата е исполнета со настани кои треба да ги помниме за да не ги повторуваме, но исто така и посакуваме никогаш да не се случиле. Овој список ги разгледува десетте најлоши моменти во историјата кога човекот покажа дека може да дејствува со краен презир кон остатокот од човештвото.

10. Римокатоличката сексуална злоупотреба

Сексуалната злоупотреба на наивните и невините од фигурите на авторитетите не е ништо ново за човечката историја, но она што го прави овој пример особено грозоморен е фактот дека се случи пред окото на најмоќната христијанска организација во светот. Свештениците треба да ги разберат овие гревови подобро од повеќето луѓе, а во римско-католичката култура низ целиот свет, родителите многу ги почитуваат свештениците како фигури на авторитетите, вторите татковци на своите деца и одличните учители на моралот.

Католичката црква одржуваше состаноци во 1950-тите за сексуална злоупотреба на малолетни лица од страна на свештеници, но, сепак, очигледно ништо не беше сторено за да се спречи растечката катастрофа. Скандалот не ги погоди главните медиуми до 1980-тите години, предизвикувајќи сомневање за прикривање на папата за заштита на имиџот на христијанството. Сега наводно свештениците од списоците сѐ уште се ловат и казнуваат, но колку е оваа бројка реална останува отворено прашање.

9. Голема кинеска глад

Од 1958 до 1962 година, Кина доживеа монументална глад во која загинаа најмалку 45 милиони луѓе. Општо, за тоа се обвинети две причини: природните непогоди и комунистичката политика на Мао Це Тунг. Претседателот Мао го дефинираше овој период од неговото владеење како „Голем скок напред“ и ги спроведе економските и социјалните промени со епски последици. Мао имаше намера да ја претвори Кина од аграрна економија во модерен, урбанизиран, индустриски гигант на исто ниво со САД.

8. Присилно истребување на видовите

Еколозите се согласуваат дека Земјата се чини дека доживува масовно истребување во моментов. Тигарот е прекрасен. Во 2005 година, во руската дивина имало само 250 сибирски тигри. Постојат околу 10.000 во програмите за одгледување во заложништво ширум светот: некои луѓе се обидуваат да ги спасат видови од истребување, додека многу други намерно ги ловат оние загрозени животни за црниот пазар.

Во 2011 година, западниот црн носорог беше прогласен за официјално истребен. Тие, како и многу други гигантски африкански чуда, беа ловени најчесто за „забава“. Исто така тие се барани во кинеската медицина за нивната способност да лекуваат болести и импотенција.

Има некаде од 470.000 до 690,000 африкански слонови во дивината и иакос е заштитени ловокрадците наоѓаат начини да дојдат до нив. Горилата исто така се ловат со голем интензитет. Да не спомнуваме дека се уништуваат природните живеалишта на животните.

7. Фанатички тероризам

Тероризмот со разделени-ќелии се однесува на акти на терор, особено бомбашки напади, киднапирања и атентати, извршени од агенти на организации кои работат низ целиот свет, без директна врска со која било организација. Тоа е крајниот пример за герилска борба и како што светот виде во последните 20 години, огромните, моќни, технолошки напредни вооружени сили имаат екстремни потешкотии да ги сопрат овие криминалци.

Исламските терористи не се единствените виновници, како што докажуваат Теодор Качински и Тимоти МекВиг. Невозможно е да се направат овие фанатици да ја почитуваат секоја воена моќ, од почеток, тие не се плашат да умрат во процесот на убиство на другите. Колку цивилизираното човештво може да стави крај на овој тероризам, сè уште е дискутабилно, секако. Дали може дури и да се запре е дискутабилно.

6. Режимот на Црвените Кмери

Црвените Кмери биле владејачката политичка партија на Демократска Кампучија (претходничка на Камбоџа) од 1975 до 1979 година. Тие го искористија хаосот по војната во Виетнам за да ја соборат републиканската влада и да постават како што рече нивниот лидер Салот Сар, кој се нарече Пол Пот, „аграрен социјализам“. Во реалноста, тоа беше присилно преместување на секој камбоџански државјанин од градови до фарми каде што беа принудени да работат на фармите без оглед на вештина или здравје. Тие беа изгладнувани до смрт, тепани до смрт, со прекумерна работа водени до смрт и измачувани до смрт.

Интелектуалците биле убивани, а затворениците кои не го почитувале режимот биле принудувани да го јадат изметот на нивните стражари. Бројот на загинати на овој режим не може точно да се пресмета, бидејќи евиденцијата не се одржувала добро. Но, се проценува дека биле убиени околу 3 милиони луѓе. Тоа беше 21% од населението во Камбоџа.

5. Првата светска војна

Една од двете војни која дојде на оваа листа е фактот дека започна со преголема брзина со која непријателствата ескалираа во 1914 година и затоа што нема ниту еден негативец што треба да го обвини. Човештвото е виновно за ова. Во ретроспектива, се чини дека секоја земја во Европа имала огромна омраза една кон друга и сите барале изговор за да нападнат некого.

4. Црната смрт

Никој не е виновен за зголемувањето на бубонската чума во 1346 година или слично, но Европа во целина може да биде критикувана силно за нејзиното примитивно верување во вештерки. Бидејќи „вештерките“ биле ловени на големо, домашните и дивите мачки биле убивани масовно затоа што се верувало дека тие им помагаат на вештерките да фрлаат магии. Така се појавил огромен број на стаорци, а немало мачки за да ги ловат и остатокот од приказната веќе сите го знаат. Чумата довела до смрт на 75 до 200 милиони луѓе.

3. Поморот од глад (Холодомор)

Холодомор е украински збор за „убивање од глад“. Сега тоа е правилен термин за присилниот геноцид со глад на Јозеф Сталин против Украина од 1932 до 1933 година. Начинот со кој Сталин го принуди украинскиот народ е отворен за дискусии, но повеќето историчари се согласуваат дека тој знаел што се случува во Украина и одби да обезбеди олеснување од кој било вид, дури и дури конфискувајќи им ја храната. Тој ја наметна оваа особено сурова смртна казна на многумина исклучиво од одмазда за Украина што се стремела кон национално признавање и независност.

Записите не биле добро чувани за време на гладот, така што бројот на загинати се движи од 1,8 до 12 милиони.

2. Втора светска војна

Оваа војна може да се обвини најмногу еден човек, Адолф Хитлер. Хитлер од затвор излегол како национален херој и многу бес во него, кој го собирал уште од детството. 1,1 милион беа убиени во Аушвиц, 700.000 до 800.000 во Треблинка, 600.000 во Белзец, 360.000 во Мајданек, 320.000 во Хелмно, 250.000 во Собибор. Само затоа што биле Евреи. Во меѓувреме, најмалку 750.000 војници и цивили загинаа за 199 дена во Сталинград. Тоа беше само една битка на војната.

1. Крстоносните војни

Крстоносните војни беа преземени и од христијаните и од муслиманите со отворено изразена цел за истребување на спротивната религија заедно со сите нејзини приврзаници, само за да го прослават Бога. Останува најцрниот момент во историјата на целата религија. Траеле од 1063 до 1434 година, кога рачното оружје со барут за прв пат се користело за добар ефект во борбата. Точниот број на крстоносните походи сѐ уште е непознат. Освен официјалните девет крстоносни походи, исто така биле спроведени и множество други крстоносни походи во Палестина, но и во Средна Европа и Шпанија. Исто така бројот на загинати е огромен.