Топ 7 најздрави јаткасти плодови – сите ги занемаруваме, а телото вреска за нив!

Јатките се природни витамински капсули создадени за здравје и долговечност. Но, кои од нив навистина вреди да ги вклучиме во секојдневното мени, а кои се само вкусен но бескорисен грицки? Заедно со експертите дознајте кои јатки се вистински херои за вашиот организам.

 

Орев – храна за мозокот

✔ Богат со: Омега-3, мелатонин, антиоксиданси

✔ Предности:

Ја подобрува меморијата и концентрацијата
Го намалува ризикот од Алцхајмерова болест
Нормализира спиење

Колку да се јаде: 5-7 зрна на ден

Орев – храна за мозокот

Бадемите се „крал“ на срцето

✔ Богат со: витамин Е, магнезиум, растителни протеини

✔ Предности:

Го намалува „лошиот“ холестерол
Ги зајакнува коските
Ја одржува убавата кожа

Важно: Потопете 6-8 часа за подобра апсорпција

Бадемите се „крал“ на срцето

Ф’стаци – јатка за слабеење

✔ Богат со: лутеин, растителни влакна

✔ Предности:

Пониски нивоа на шеќер во крвта
Подобрување на видот
Нискокалорична содржина (562 kcal/100 g)

 

Ф'стаци – јатка за слабеење

Индиски ореви – против стрес

Богат со: триптофан, цинк, железо

✔ Предности:

Ги зголемува нивоата на серотонин
Го зајакнува имунолошкиот систем
Корисно за анемија

Изненадувачки: Најнискокалоричниот јаткаст плод е 553 kcal/100 g.

Индиски ореви – против стрес

Бразилските ореви се шампиони во селенот

1 орев = дневна доза на селен.

Придобивки: Моќна заштита од рак, поддршка на тироидната жлезда, забавување на стареењето

Предупредување: Не повеќе од 2-3 парчиња дневно – ризик од предозирање со селен

Бразилските ореви се шампиони во селенот

Лешниците штитат од проширени вени

✔ Богати со: фолна киселина, биотин

✔ Предности:

Ги зајакнува крвните садови
Спречува тромбоза
Корисни за време на бременоста

Лешниците штитат од проширени вени

Пекани – антиоксидативно „чудовиште“

✔ 20 пати повеќе антиоксиданси од оревите

✔ Предности:

Заштитува од предвремено стареење
Го намалува ризикот од срцев удар

Пекани – антиоксидативно „чудовиште“

Суровите јатки се најдобар избор – избегнувајте солени, печени и во шеќерна глазура

Солените јатки имаат вишок натриум, што е штетно за срцето.

Печените во масло содржат канцерогени и непотребни калории.

Со шеќерна глазура губат секаква корист.

Совет: Секогаш купувајте сурови и потпечете ги дома на сува тава.

 

Колку јатки дневно се здрав избор и со што најдобро да ги комбинирате

Дневна доза: 30-50 грама (околу една шака).
Најдобро е да се јадат во првата половина од денот.
Идеална комбинација: Јатки со овошје, јогурт или во салати.
Главно правило: Честопати менувајте ги видот на јатките за максимална корист.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *