Трогателни фотографии прикажуваат гладни поларни мечки кои се борат за парчиња пластика

Фотограф сними серија уништувачки фотографии кои го илустрираат премногу добро ефектот од пластично загадување и климатските промени на нашата планета.

58-годишниот Дени Саливан од Лос Анџелес, САД, фотографирал две младенчиња додека биле во славниот, снежен пејзаж во Катовик, Алјаска. Тоа требало да биде неверојатна фотографија, но наместо тоа се претворила во многу тажна сцена.

На фотографиите се прикажани двете младенчиња кои се борат над куп пластичен отпад, кога станале гладни и очајни чекајќи го пристигнувањето на овој зимски морски мраз, што ќе им овозможи да излезат на мразот за да ловат фоки. Дени не можел да интервенира и да го земе пластичниот отпад од мечињата, затоа што ниваната мајка била во близина.

„Ова е она што ѝ го сторивме на планетата и иако имаме моќ да ја промениме, шишињата од коноп и другите пластични замени сè уште не се мејнстрим и корпорациите не прават доволно. Ние навистина сме на патот да ја уништиме нашата планета. Јас навистина се надевам дека луѓето ќе ги видат овие фотографии и ќе помислат „леле“, навистина треба да започнеме да го менуваме начинот на кој работиме.“, вели Дени.