Турски Малдиви: Прекрасно лековито езеро чии тајни ги проучува и НАСА

Нема многу места на земјата каде што можеме да ги видиме најстарите „живи фосили“, познати како строматолити, кои даваат увид во еволутивната историја на планетата. Интересни форми чие име произлегува од зборовите супстрат и карпа се едни од првите физички докази за постоењето на животот. Строматолитите даваат индикации за тоа како Земјата можела да изгледа пред милијарди години, кога настанале овие фосили.

Живите фосили можат да пораснат до висина од метар, но многу бавно, растат околу 0,3 мм годишно. Најстарите строматолити во светот се наоѓаат во Западна Австралија и се стари околу 3,5 милијарди години, но овие интересни форми може да се видат многу поблиску  на островот Паг или на „Турските Малдиви“, на езерото Салда. Строматолитите претежно може да се видат покрај езерца со висока соленост, но во Турција се наоѓа најголемото место на живи фосили во слатководните води.

Турски и американски научници кои ги истражувале бреговите на езерото Салда откриле седименти формирани од микроби, а експертите од НАСА сакаат да проверат дали се наоѓаат и на Марс и да ги откријат веројатностите за живот на другите планети.

Иако се нарекува турски Малдиви, не треба да се очекуваат високи температури на прекрасното, вулканско езеро. Салда се наоѓа на надморска височина од 1160 метри, така што е идеално прибежиште за оние кои сакаат да избегаат од жешкото лето, а истовремено да ги искусат придобивките од лековитата кал препорачана за оние со дерматолошки проблеми и болести, или едноставно да се восхитуваат на убавината.