Удар за веганството? Хранливи материи кои се наоѓаат во говедското месо и млечните производи можат многу да помогнат во борбата против ракот
Молекула која природно се наоѓа во човечкото млеко и животинските производи, како што се месото и млечните производи, може да се инфилтрира во туморите и да ги убие клетките на ракот, сугерира една студија.
Истражувачите од Универзитетот во Чикаго проучувале стотици различни хранливи материи кои влијаеле на растот на канцерогените клетки и на способноста за ефективни третмани за рак и се намалуваат на една наречена Транс-вакценична киселина (TVA).
Тие, исто така, утврдија дека пациентите со рак со повисоки нивоа на соединението во нивната крв подобро реагираат на третманот, што укажува на тоа дека тој може да има големи придобивки како додаток во исхраната.
Научниците предупредија дека иако масната киселина е присутна во говедското месо и млекото, важно е да не се заситува исхраната со овие производи, бидејќи тие можат да доведат до опасно високи нивоа на холестерол и поголем ризик од срцеви заболувања.
Антиканцерогената моќ на масната киселина добиена од млечни производи доаѓа од нејзината способност да турбополни одредени имунолошки клетки познати како Т-клетки, кои препознаваат странски напаѓачи и го поттикнуваат имунолошкиот систем да ги убие.
Истражувачите велат дека јадењето храна богата со ова соединение или давање на заболени од рак како додаток може да има мерливи придобивки во намалувањето на големината на туморите.
Д-р Џинг Чен, постара авторка на студијата, рече: „Со фокусирање на хранливи материи кои можат да ги активираат одговорите на Т-клетките, најдовме такво соединение што всушност го подобрува антитуморниот имунитет со активирање на важен имунолошки пат“.
Нејзиниот тим ја идентификуваше хранливата состојка откако ја прочешла базата на податоци од околу 700 различни метаболити – супстанции кои се произведуваат кога телото ја разградува храната – а сите потекнуваат од храната. Тие потоа составија библиотека со соединенија за „хранливи материи во крвта“ која се состои од 235 различни молекули добиени од хранливи материи во храната.
Секој од нив беше анализиран за неговата способност да влијае на активирањето на ЦД8+ Т-клетките.
Истражувачите хранеле глувци со диета богата со TVA соединението и откриле дека тоа го намалува потенцијалот за меланомот и клетките на ракот на дебелото црево да растат за да формираат тумори во споредба со глувците кои се хранеле со контролна диета.
Конечно, тимот анализирал примероци од крв од пациенти кои биле подложени на тип на третман за рак кој ги модифицира нивните Т-клетки за да ја подобри нивната способност да се борат против ракот на крвта, како што е лимфомот.
Пациентите со повисоки нивоа на TVA во крвта имаат тенденција да реагираат подобро на третманот во споредба со оние со пониски нивоа на метаболит. И во лабораториски услови, тие ги тестираа клетките на леукемијата и видоа дека TVA ја подобрува способноста на насочената терапија да ги убие.
Д-р Чен рече: „По милиони години еволуција, постојат само неколку стотини метаболити добиени од храната кои циркулираат во крвта, па тоа значи дека тие би можеле да имаат одредена важност во нашата биологија. Да се види дека една хранлива состојка како TVA има многу насочен механизам на тип на имунолошки клетки, со многу длабок физиолошки одговор на ниво на целиот организам – сметам дека тоа е навистина неверојатно и интригантно“.
TVA се наоѓа во масти од млеко и млечни производи како сирење и путер, како и говедско и јагнешко месо.
Јадењето на оваа храна во умерени количини е генерално добро според експертите за исхрана. Тие содржат есенцијални протеини, масни киселини, витамини и минерали кои се поретки во другите видови храна.
Коментирај анонимно