Уметник ни покажува како навистина изгледале познати историски или популарни ликови

Живеејќи во модерно време често забораваме на минатото и работите кои се случувале пред нас. Луѓето можат само да замислат како изгледал некој од перспективата на уметникот и делото или пак од нејасна црно-бела фотографија. И покрај напорите на уметниците, сликите ретко можат да го достигнат нивото на реализам што можат да ги направат фотографиите.

И, така, луѓето честопати се прашуваат како навистина изгледале некои од најпознатите историски фигури со целата субјективност отстранета од сликата. Бас Утервијк, фотограф од Амстердам кој има позадина во компјутерска графика, 3Д анимација и специјални ефекти, полека, но сигурно се обидува да го обезбеди одговорот на ова прашање.

Статуа на слободата

Винсент Ван Гог

Наполеон

Давид (Микеланџело)

Исус Христос

Рембрант

Били Кид

Сандро Ботичели

Чудовиште на Франкенштајн

Николи Макијавели

Џорџ Вашингтон