Уморна од потценувањето на нејзината работа, диспечерка за итни случаи им упати писмо на луѓето

Кога имаме вонредна состојба, кога нашите животи или животите на нашите пријатели и семејство се во опасност, ние се јавуваме да повикаме брза помош (или друг број за итни случаи во зависност во која држава живеат луѓето).

Овие ситуации се катастрофални за нас и нашите најблиски, но колкумина од нас ја сметаа емоционалната тежина што паѓа на рамениците на оние што се првите што одговараат на нашите повици? Линет од САД работи како диспечерка за итни случаи веќе 15 години и во трогателно писмо ја објасни тежината на нејзината работа.

„Само диспечер“

За да разберете која сум јас, прво мора да разберете што правам.

Јас сум лицето што те слуша како плачеш додека молиш мајка ти да земе уште еден здив.

Јас сум лицето што се обидува да те натера да му дадеш на твојот татко вештачко дишење знаејќи дека починал, но, на некој начин, може да ти помогне да знаеш дека си сторил сè што можеш.

Јас сум лицето кое ти го објаснува Хајмлиховиот зафат додека твоето дете се гуши од играчка.

Јас сум личноста која те убедува дека животот вреди да се живее и дека на твоето семејство му требаш тука кога мислиш дека целата надеж ја нема.

Јас сум лицето што го напушта моето семејство, мојот дом и го ставам во опасност сопствениот живот за време на снегот, ураганите и лошите временски услови за да можам да бидам тука за да одговорам на твојата итна состојба.

Јас едноставно сум „Само диспечерка“ во повеќето очи.

До моето семејство и пријатели, ве молам, разберете дека кога сум со лош темперамент или нетрпелива, не е до вас, тежината на мојата работа е онаа што можеби  побарала патарина тој ден. Наместо да го донесам дома, избирам да го чувам во шишиња за да ве заштитам од реалноста на светот во кој живееме.

За моите деца, ве молам, разберете когаа сум строга и параноична, сакам да го следам вашето секое движење, затоа што знам дека дете тој ден не го стигнало дома кај своето семејство.

До мојата мајка,  те молам прости ми што немав трпеливост секогаш да го ислушам целиот разговор, тоа е единствено затоа што јас сум обучена да ги добивам сите релевантни информации во одредено време. Значи, немам трпеливост.

До моите пријатели, ве молам, разберете кога не можам да се појавам за секој роденден или настан на кој можеби ме поканивте. Или времињата кога не можеме да разговараме по телефон за да надоместиме, може да биде затоа што можеби работам или премногу ментално сум исцедена за да бидам таму.

На илјадниците повикувачи со кои зборувам и кои мислат дека сум „Само диспечер“, запомнете дека можеби не сум првата што пристигнав во вашата куќа, но јас сум првата личност со која ќе разговарате на можеби најлошиот ден во вашиот живот.

Ќе завршам со цитат од Др. Сеус: „На светот можеби си му само една личност, но на една личност можеби си ѝ целиот свет.“