Уште ова ни фалеше за да бидеме комплетни: Научниците создаваат лосос со растително потекло
Содржината на протеини и омега-3 масни киселини во создаденото филе е иста како и во филе од вистински лосос. New School Foods од Торонто претстави замена за лосос од растителна основа која имитира филети на скара.
Според веб-страницата на компанијата, лососот од растителна основа New School Foods е неверојатно сличен на вистинскиот лосос, и суров и варен, и содржи иста количина на протеини и омега-3 масни киселини.
Извршниот директор на New School Foods, Кристофер Брајсон, изјави за TechCrunch дека додека барал истражување за инвестирање, нашол многу малку фокус на морската храна.
Брајсон забележа дека истиснувањето со висока влажност често се користи во други месни производи од растително потекло. Тој открил дека готвењето на силен оган не ја создава саканата текстура и мускулни влакна.
„Значи, решивме да создадеме нова технологија која не бара истиснување на висока влага и е подобро прилагодена на цели парчиња“, рече тој.
Како резултат на тоа, научниците развија уникатни мускулни влакна и платформа за скеле. Ова овозможува да се произведуваат целосни замени за месо со исти бои, ароми, липиди, текстура и вкус како традиционалните риби. Се разбира, спецификите на технологијата не се откриваат.
Филетите лосос од растителна основа New School Foods имаат познат изглед и чувство поради нивното целосно ладно готвење, што ги издвојува од многу други меса од растително потекло.
Компанијата нагласи дека нејзината технологија сега е во фаза кога веќе може да се демонстрира.
Коментирај анонимно