Вашата сланина ќе биде совршено крцкава секој пат – со лесен овој трик во тавата
Сланина – омилената храна за утеха, може да не е најздравиот избор, но е несомнено еден од највкусните на светот. Без разлика дали би ја јаделе за појадок или на ручек, крцкавата сланина може да го промени секое јадење. Но секогаш постои вечната дилема: како до перфектно крцкава сланина без да ја исушите?

Трикот: Додајте вода во тавата за идеална крцкавост и сочност
Гурманите открија едноставен и неверојатно ефикасен метод: пред да ставите сланината во тавата, истурете толку вода само колку што ќе го покрие дното. Така, водата ќе го спречи лепењето и ќе овозможи рамномерно готвење, а сланината нема да изгори. Додека водата врие, маснотијата ќе се растопи полека и рамномерно, а месото ќе остане сочно и меко.

Науката зад трикот: Крцкава, но не сува – и без непотребна соленост
Според America’s Test Kitchen: „Додавањето вода ја одржува температурата ниска на старт, па месото останува сочно додека маста полека се растопува. И бидејќи водата помага маслото да се растопи, ќе имате многу помалку прскање додека сланината се пржи“. Плус, кога водата ќе испари, маста е веќе растопена и сланината не гори.
Ова ќе ви донесе совршено крцкава, а сепак мека сланина што ќе се топи во уста. Водата малку ја намалува преголемата соленост, па вкусот на сланината доминира.

Малку путер да го покрие дното, мешање на парчињата сланина (превртување) е патот до совршено испржена и вкусна сланина.
Коментирај анонимно