Вашата сланина ќе биде совршено крцкава секој пат – со лесен овој трик во тавата

Сланина – омилената храна за утеха, може да не е најздравиот избор, но е несомнено еден од највкусните на светот. Без разлика дали би ја јаделе за појадок или на ручек, крцкавата сланина може да го промени секое јадење. Но секогаш постои вечната дилема: како до перфектно крцкава сланина без да ја исушите?

Вашата сланина ќе биде совршено крцкава секој пат – со лесен овој трик во тавата

Трикот: Додајте вода во тавата за идеална крцкавост и сочност

Гурманите открија едноставен и неверојатно ефикасен метод: пред да ставите сланината во тавата, истурете толку вода само колку што ќе го покрие дното. Така, водата ќе го спречи лепењето и ќе овозможи рамномерно готвење, а сланината нема да изгори. Додека водата врие, маснотијата ќе се растопи полека и рамномерно, а месото ќе остане сочно и меко.

Трикот: Додајте вода во тавата за идеална крцкавост и сочност

Науката зад трикот: Крцкава, но не сува – и без непотребна соленост

Според America’s Test Kitchen: „Додавањето вода ја одржува температурата ниска на старт, па месото останува сочно додека маста полека се растопува. И бидејќи водата помага маслото да се растопи, ќе имате многу помалку прскање додека сланината се пржи“. Плус, кога водата ќе испари, маста е веќе растопена и сланината не гори.
Ова ќе ви донесе совршено крцкава, а сепак мека сланина што ќе се топи во уста. Водата малку ја намалува преголемата соленост, па вкусот на сланината доминира.

  • ТЕРМИНАТОР напиша:

    Малку путер да го покрие дното, мешање на парчињата сланина (превртување) е патот до совршено испржена и вкусна сланина.

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *