Велат ако си во брак со доктор, се венчаш и за нивната работа, а еве зошто тоа е сосема точно

Кога стапувате во брак со некого, нивната кариера станува составен дел од вашиот живот. Кариерите можат да влијаат на браковите на многу различни начини, а понекогаш и да го отежнат животот.

Ова е особено точно за сопружниците на лекарите, како што открила студијата за Академска медицина.

Тие мораат да работат долги часови

Кога го земете предвид фактот дека лекарите работат 60 часа неделно во просек, не е ни чудо што многу сопружници на лекарите велат дека е тешко да се биде нивниот партнер. Ова често вклучува викенди, долги смени и чудно работно време. И тие треба да останат остри и фокусирани, затоа што животот на луѓето е во прашање. Споредбено, просечен вработен работи околу 40 часа неделно, 8 часа за секој работен ден.

Ова значи за сопружниците на лекарите е дека тие поминуваат помалку време со својот партнер. Сепак, повеќето од нив би се согласиле дека вреди, знаејќи колку е важна нивната работа.

Многу од нив страдаат од исцрпеност

Со оглед на долгите часови кои ги работат, не е ни чудо што лекарите честопати страдаат од исцрпеност. Всушност, повеќе од 54% од нив пријавиле симптоми на исцрпеност во одреден момент од својата кариера. Овие бројки се подобри за 10% во изминатите неколку години, што веројатно значи дека тие биле во можност да воспостават подобар баланс во нивните животи. Симптоми на исцрпеност вклучуваат:

  • Стрес и анксиозност
  • Замор
  • Несоница
  • Тага, кај некои луѓе – гнев и раздразливост, кај други (можеби и наизменично)
  • Злоупотреба на супстанции

Тоа е голема одговорност за нив

Околу 56% од лекарите поминуваат 35-40 часа неделно со своите пациенти. Но, во исто време, 38% од лекарите поминуваат 10-19 часа на документација и 32% поминуваат повеќе од 20 часа на документи. Количината на работа што треба да ја направат во врска со правилата и регулативите е толку интензивна што всушност е одговорна за исцрпување во 59% од случаите, додека само 15% од лекарите го обвинуваат своето исцрпување на пациентите.

Ова е причината зошто нивните сопружници честопати се справуваат со секојдневниот живот и семејството и обезбедуваат нивните партнери да имаат релаксирачко место кога ќе се вратат дома.

Но, нивната кариера е нивната страст и вреди

После сето ова, можеби се прашувате зошто некој би сакал да биде лекар, а камо ли сопруг/га на лекар. Па, иако овие статистички податоци се вознемирувачки, има светла страна.

Повеќе од 70% од лекарите знаеле дека сакаат да бидат медицински професионалци пред да наполнат 20 години. И изненадувачки 90% од лекарите ја сакаат својата професија и пријавуваат големо задоволство од она што го прават, и покрај тешкотиите.

Тие, исто така, земаат долги одмори – околу 43% од нив минуваат 3-4 недели одмор, додека 28% уживаат на 1-2 недели одмор. Како бонус, 61% од лекарите го препорачуваат полето на медицината на други луѓе.