Вертикалната фарма на Данска ќе произведува 1.000 тони зеленчук годишно

Вертикалните фарми добиваат на популарност бидејќи нудат поевтин и попрактичен метод за одгледување зеленчук. Данска сега инвестираше во технологија и ќе работи со групацијата YesHealth за производство на растенија со обновлива енергија.

Концептот на вертикално земјоделство овозможува раст на зеленчук во поограничен простор. Со редење на растенијата нагоре со ЛЕД светла кои дејствуваат како извор на светлина, растенијата можат да растат без потреба од ниви што обично се бараат.

Технологијата што стои зад овој процес веќе беше успешна во Тајван и Саудиска Арабија, а сега Данска се здружува со YesHealth Group за производство на 1.000 тони зеленчук секоја година.

Партнерството помеѓу YesHealth Group и Nordic Harvest ќе биде значителен чекор кон технолошкиот сектор за одржлива храна. Со употреба на турбини на ветер, новата вертикална фарма има за цел да работи на обновлива енергија, а методот на земјоделство исто така значи дека е потребно помалку вода отколку за типичен раст на земјоделските култури.

Со оглед на успехот што групата YesHealth го имаше во Азија, ова исто така ќе биде важен чекор напред кон европските пазари за компанијата.

YesHealth Group веќе ги создаде најголемите вертикални фарми во Тајван и Кина и ќе користи слична технологија за својата фарма во Данска. Користејќи хидропоника (одгледување култури без почва), компанијата може ефикасно да реди стоки и да се осигура дека тие добиваат светлина преку ЛЕД системите што компанијата ги разви во последната деценија.

Фармата ќе биде 7.000 квадратни метри и со оглед на нејзината значителна големина и нејзината методологија за одгледување на растенија, се очекува да произведе 1.000 тони зеленчук.

Овие видови земјоделски практики несомнено ќе им помогнат на земјите да ги исполнат европските цели за намалување на загадувањето и како резултат, оваа практика може да стане широко распространета. Во однос на вкусот, се чини дека овој метод на раст не влијае негативно на вкусот на производите.