Ветеран и врвен фотограф ја искажува својата страст кон возовите

Блер Бантинг е рекламен фотограф со седиште во Феникс, Аризона, специјализиран за професионални спортски портрети за комерцијални спортски кампањи.

Кариерата на Блер започна кога неговиот татко седеше до него за да му помогне да го научи фотографирањето. Блер во тоа време бил во средно училиште и тоа било за час, но од самиот почеток имал страст за уметност. Токму во тој момент неговиот татко му ја дал првата камера, Nikon F од 1972 година. Камерата се уште е на бирото на Блер дома, потсетувајќи го на неговите скромни почетоци.

Блер имал доволно среќа да снима кампањи ширум светот за широк спектар на клиенти, почнувајќи од телевизиски емисии снимени за каналот Дискавери до спортисти фотографирани за Muscle Milk. Во август 2008 година, тој одлучи да се обиде да фотографира автомобили, не од желба за работа, туку во обид да создаде неколку слики за да ги објави на неговите ѕидови… Почна да снима за Шевролет два месеци подоцна.

И покрај успехот и признанието што Блер ги има стекнато во светот на фотографијата, тој сепак верува дека неговото најважно наследство ќе биде помагањето на другите фотографи во нивните кариери. На снимањето постојано ја всадува идејата дека сите се подеднакво важни, од асистент до фотограф. Ваквото однесување и пристап кон удобно снимање е направено за клиенти кои се враќаат со години.

Често опишувајќи го сопствениот живот како „прилично случајно постоење“, многу од неговите достигнувања го надминаа самото фотографско поле. Од прогласувањето за почесен командант на борбената ескадрила на воздухопловните сили на Соединетите Американски Држави до признанието како амбасадор во индустријата за производство на часовници, неговиот живот беше далеку од обичен.