Ветеран од Втората светска војна го изведува најневеројатниот скок со падобран за неговиот 100-ти роденден

Овој викенд, Том Рајс, кој служеше во Втората светска војна во 101 -та воздухопловна дивизија, го прослави својот 100 -ти роденден со скокање со падобран од авион.

Со помош на Skydive Palatka, Рајс успеа да скокне со падобран од автентичен авион од Втората светска војна во Сан Диего, САД.

На видеото може да го видиме Рајс како скока со падобран од 2.300 метри над Земјата со цел да им оддаде почит на оние што никогаш не стигнале дома.

Рајс вели дека сака да скока бидејќи тоа му дава „можност да види толку многу работи што 90% од луѓето никогаш нема да можат да ги видат“.

За време на војната, Рајс командувал со 12 падобранци до 6 јуни 1944 година, кога како дел од операцијата „Превласт“ скокнал над Нормандија во Франција која била окупирана од Германија.

Рајс рече дека се надева дека повторно ќе скокне кога ќе наполни 101 година.