Ветеран падна од среќа откако дозна колку вреди неговиот стар часовник, кој никогаш не го носел

Ветеранот на Соединетите воздушни сили на Соединетите држави падна од среќа во живо на телевизија за време на снимањето на емисијата Antiques Show кога сфати колку вреди неговиот стар часовник. Тој вели дек го купил Ролексот кога бил член на Воздухопловните сили и бил стациониран во Тајланд во 70-тите години.

Тој забележал дека комерцијалните авио-пилоти носат часовници Rolex и „претпоставувил дека е почитуван бренд“. Тогаш тој побарал часовник кој ќе може да го носи и на нуркање и така го купил Rolex Oyster Cosmograph Reference 6263 за 345,97 долари.

Сепак тој едвај го носел часовникот затоа што сметал дека е „премногу убав“ за да го носи на нуркање. Наместо тоа тој го ставил часовникот во кутија, а потоа и во сеф каде со години собирал прашина. Сепак тој вели дека повремено го вадел за да му се восхитува. Кога го однел во емисијата не ја знаел вредноста на часовникот.

Проценувачот му кажал на ветеранот дека часовникот може да достигне на аукција од 500.000 до 700 000 долари. Кога ја слушна веста, ветеранот се сруши на земја, мавтајќи со рацете и нозете во воздухот. Тој го претстави часовникот, заедно со неговата оригинална амбалажа, документација, сметки и гарантна документација што никогаш не била пополнета.

Експертот за антиквитети рече дека затоа што е во сосема нова состојба, со етикета со фолија што обично се губи со текот на времето уште на задниот дел од часовникот – и затоа што конкретниот модел е сличен на оној што го носи Пол Њуман во филмот Победа – тоа е посебен фаворит на колекционерите. Не се знае што одлучил да направи ветеранот со часовникот.