Ви го претставуваме Лео, робот кој може да оди, лета и вози скејтборд

Роботите како што видовме во последните години од Бостон Динамикс покажаа колку е постигнат напредок досега во областа на роботиката и каков е потенцијалот на овој пазар. Во многу случаи, овие роботи беа воодушевени од своите способности, но и моделите како Spot изгледаат доста страшно.

Додека роботите на Бостон Динамикс можат да направат сѐ – да трчаат, салто и да носат палети, тие не можат да летаат. Друг робот може да се пофали со оваа можност – Леонард (LEgs ONboARD drOne), или Лео. Научниците од Калифорнискиот институт за технологија (Калтек) кои го развиле велат дека се работи за комбинација на робот со нозе и дрон, а инспирацијата за неговиот развој доаѓа од птиците. Имено, додека птиците совршено се снаоѓаат во воздухот, тие исто така можат да одат и да скокаат, па се обидоа да направат нешто слично.

Резултатот од нивниот проект е прототип ЛЕО кој, според тоа, може да оди и да лета, па дури и да се движи по жица и да вози скејтборд. Иако сето ова не изгледа толку совршено и флуидно, Калтек вели дека ова е првиот робот што ги користел двете нозе и погон за движење за да постигне добар степен на контрола врз неговата рамнотежа.

Со своите способности, Лео дополнително ги замаглува границите помеѓу хуманоидни роботи и беспилотни летала и со своите движења лесно може да се прилагоди на секој терен. Следниот чекор во неговиот развој се опциите за автономно движење, за да може успешно да се движи самостојно и да избегне пречки.