Видео прикажува како би изгледале планетите кога би биле поблиску до Земјата

Дали некогаш сте се запрашале како би изгледале планетите во нашиот Сончев систем кога би биле поблиску до Земјата од Месечината? Очигледно, далечински, би функционирало. Во просторот помеѓу Месечината и Земјата би можело да се соберат сите планети. Според законите на физиката секако ова не би функционирало бидејќи сè ќе се проголта од гравитационото влечење на Јупитер. Но, тоа не спречи еден Јутјубер да визуелизира како нашите планетарни соседи може да изгледаат одблизу.

Ник Холмс, аматерски астроном, создаде 3Д анимација за да им даде на гледачите чувство за вистинската скала на нашиот Сончев систем и како нашата планета се споредува со оние околу нас. Видеото покажува како би изгледало нашето небо ако сите планети се редат во големина по ред меѓу нас и Месечината. На видеото, сите планети се поставени помеѓу Земјата и Месечината, со помалку од 1.000 км меѓу секоја.

Секоја планета се движи низ нашето небо во иста насока врз основа на нивните различни орбитални брзини, но интересно е што поблиските планети се движат побрзо од ротацијата на Земјата, некои од нив „изгреваат“ на запад наместо на исток.