Викиншкиот тост е веќе хит закуска за 2023 година! Превкусен рецепт по кој полудеа луѓето кои сакаат да ослабат неколку килограми
Нова Година и Божиќ се празници во кои сите уживаме, а посебно поради убавата храна која што се подготвува. Но секогаш кога ќе помине тој период сите сакаме да направиме детокс и да јадеме нешто полесно.
И за оние кои сакаат да ослабат неколку килограми, постои еден рецепт за појадок кој го полуде интернетот – викиншкиот тост. Рецептот, претставен во готвачот „Pinch of Nom“, ги натера луѓето да се мачат да направат своја верзија на јадењето што содржи помалку од 300 калории, споделувајќи ги сопствените обиди на Фејсбук.
Велшкиот рецепт за појадок е сличен на сирење на тост – но многу полесна и, според аматерски готвачи, повкусна верзија.

Но, што всушност е тостот Викинг и како го правите?
Јадењето во суштина е нискокалоричнa верзија на многу саканиот велшки rarebit, кој е вкусно, но калорично уживање за појадок за љубителите на сирење. Името на рецептот е инспирирано од викиншкото свинско јадење „Pinch of Nom“, кое исто така содржи слични состојки.
Според веб-страницата на книгата со рецепти, не е познато зошто комбинациите на овие состојки се нарекуваат „викинг“ – сепак основачите Кеј и Кејт веруваат дека тоа може да има врска со смелите вкусови.
Но, во поздрава верзија на јадењето, тостот Викинг комбинира помала количина сирење со варен кромид и други состојки како што е полуобезмастено млеко за да направи слична вкусна алтернатива. Бидејќи аматерски готвачи ја поздравуваат ниската калорична содржина на јадењето, тие исто така забележаа дека не може да биде полесно да се направи – и може да се готви за помалку од 20 минути. Единственото готвење што е вклучено е малку пржење и неколку минути под скара.

Manchester Evening News го испроба рецептот за тост од Викинзи за да види дали навистина е толку едноставен и вкусен како што велат луѓето – и тие беа импресионирани од резултатите.
За точниот рецепт треба да ја купите книгата „Pinch of Nom“, но меѓу рецептите кои се вртат низ интернет е овој:
СОСТОЈКИ
– ½ кромид
– 40 грама зрело сирење со намалена маснотија
– ½ лажичка сос од Ворчестер
– Мала прстофат сенф во прав
– 1 средна жолчка од јајце
– 1 лажичка обезмастено млеко
– Морска сол и свежо мелен црн пипер
– 1 средно парче интегрален леб
ПОДГОТОВКА
Кромидот ситно исечкајте го
Напрскајте ја тавата со масло и ставете ја на средна топлина
Изрендајте го чедарот
Додадете го кромидот во тавата и пржете 2-3 минути
Испржениот кромид и сирењето измешајте ги во сад
Додадете половина лажичка сос од Ворчестер и прстофат сенф во прав
Во садот додадете ги жолчката и млекото
Додадете ја пиперката и морската сол
Добро соединете
Додадете ја смесата во парчето леб и печете на скара 3-4 минути или додека сирењето не се стопи и зарумени.
Послужете веднаш

duri go napravish ke ti se odjade
Коментирај анонимно