Вистината за јајцата: Придобивки и најдобри начини за консумирање
Јајцата долго време се слават по нивната разновидност и густина на хранливи материи, што ги прави главни во многу диети. И тоа е само дополнителен бонус што јајцата се хранлива опција во секое време од денот, без разлика дали тоа е појадок, ручек или вечера.
Но, подготовката на овие достапни извори на протеини на начин што нема да резултира со цврст, гумен финален производ може да биде незгодно. Дополнително, некои методи на готвење имаат тенденција да бидат поздрави од другите поради додадените состојки и употребените техники. Овде, ќе наведеме некои од најчестите начини за готвење јајца и како тие се рангирани во однос на здравјето и леснотијата на подготовка. Прочитајте за да дознаете кој е најздравиот начин да се готви јајце.
Корисни хранливи материи во јајцата
Јајцата се богати со хранливи материи како селен, фосфор, холин, железо, витамин А и Б витамини (рибофлавин, пантотенска киселина, фолна киселина). Овие нутриенти го поддржуваат имунитетот, здравјето на коските, мозокот, очите, крвта и метаболизмот.
Едно големо јајце содржи 6-7 грама протеини, кои помагаат во растот на мускулите, поправката на ткивото и функцијата на имунолошкиот систем. Јајцата, исто така, содржат каротеноиди како лутеин и зеаксантин, кои го поддржуваат здравјето на очите и штитат од катаракта и макуларна дегенерација поврзана со стареењето.
Иако содржат холестерол и заситени масти, јајцата нудат бројни придобивки. Сепак, треба да се консумираат умерено, особено кај луѓе со предиспозиции за срцеви проблеми.
Најздрави начини за готвење јајца
Кога ќе изберете да јадете јајца, има неколку методи на подготовка што може да ја зачуваат нивната хранливост.
Изматени јајца
Брзи и лесни, но често се приготвуваат со путер или масло, што додава масти затоа внимавајте. Користете минимално масло, како маслиново, и избегнувајте нелепливи тави кои можат да испуштаат штетни хемикалии.
Варени јајца
Тврдо варените јајца се една од најздравите опции, бидејќи не се користат масла. Варените јајца често се позаситени бидејќи нивниот 55-процентен состав на вода не може да испари за време на готвењето како со другите начини на готвење, како што се пржените јајца.
Поширани јајца
Овој метод вклучува готвење на јајце во зовриена вода без масла. Додадете мала количина оцет во водата, што ќе помогне белката од јајцето да остане недопрена, што резултира со прекрасен финален производ со квалитет на ресторан. Овој начин е нискокалоричен и нема дополнителни масти.
Пржени јајца
Пржените јајца можат да бидат вкусни, но пржењето со премногу масло или путер може да ги направи тешки за организмот. Изберете здрави масти како маслиново или авокадо масло и гответе на ниска температура за да избегнете штетни соединенија.
Јајцата можат да бидат дел од здрава исхрана, но важно е како се подготвуваат и колку често се консумираат.
Совети за готвење на најздравите јајца
Кога готвите јајца има неколку совети што треба да ги имате на ум.
- Контрола на температурата: Готвењето јајца на пониска температура помага да се зачуваат нивните хранливи материи и се избегнува формирање на потенцијално штетни соединенија, како што се производите за оксидација на холестерол и акриламид, кои се произведуваат кога јајцата се преварени на високи температури.
- Изберете здрави масти: Одлучете се за здрави избори за маснотии како што се маслиново масло, масло од авокадо за да ги намалите заситените масти и нивото на холестерол во исхраната. Исто така, обидете се да избегнувате прекумерна употреба на сол, бидејќи продолжената зголемена потрошувачка на сол може да доведе до висок крвен притисок.
- Одлучете се и за здрави состојки: кога готвите јајца, спојте ги со состојки богати со хранливи материи како зеленчук, билки, посни протеини и зачини како куркума или бибер за да го зголемите вкусот, антиоксидансите и здравствените придобивки.
Коментирај анонимно