Вистинските симптоми на коронавирусот и мерките што луѓето можат да ги преземат за да се заштитат себеси

На социјалните мрежи се шират со митови за тоа што треба и што не треба да правиме за да се спречи ширењето на коронавирусот. Многу, тешко може да се знае на што треба да внимаваме и какви мерки на претпазливост треба да преземеме за да се заштитиме од COVID-19.

Низ целиот свет се појавија цел број на бизарни домашни лекови, при што некои објави на социјалните мрежи тврдат дека јадењето лук ќе нè заштити од вирусот или сладоледот или цигарите, списокот продолжува. Во Франција, во меѓувреме, властите всушност мораа да објават официјално известување до јавноста велејќи дека кокаинот нема да ја заштити јавноста од вирусот. На друго место, други тврдат дека пиењето „чудесни минерали“ или консумирањето „сребро“ ќе го убие вирусот.

Факт е дека, ако не потекнува од лекар, не треба да обрнувате никакво внимание

Светската здравствена организација (СЗО) постои токму за вакви ситуации и со нив можеме да работиме заедно на глобално ниво за да се справиме со тоа што е можно побрзо и поефикасно. Значи, кога станува збор за намалување на вревата за тоа кој и што треба да слушаме, списокот на совети на СЗО за јавноста е прилично добро место за почеток.

Измијте ги рацете

Можеби звучи очигледно, но темелно и редовно миење на рацете е најдоброто нешто што можете да го направите за да се заштитите од потенцијално ширење на вирусот. Се водеше дебата за тоа колку долго треба даги миете рацете – Борис Џонсон рече 20 секунди и некои лекари кажаа 30 секунди во движење, но сè додека темелно се миете со сапун и вода или гел за раце базиран на алкохол, ги отстранувате вирусите од вашите раце.

Останете на растојание

Ако сте гледале фудбалски натпревар во последните неколку дена, ќе забележите дека повеќе не се поздравуваат тимовите. Секако, изгледа малку глупо, но тоа е затоа што СЗО препорача одржување на социјална дистанца. Во основа, одржувајте го физичкиот контакт на минимум, освен ако двајцата не сте ги измиле рацете темелно.

СЗО вели дека треба да одржиме барем еден метар оддалеченост меѓу себе и секој што кашла или кива. Како и да е, важно е да забележите дека не треба да се чувствувате исплашени секогаш кога некој во близина ќе кивне. затоа што кивање не е всушност главен симптом на COVID-19. Според СЗО и Центрите за контрола и превенција на болести, треска, сува кашлица и отежнато дишење се главните симптоми, додека само 5% од заболените киваат.

Не го допирајте лицето

Друг најпознат совет е да не ги допираме очите, носот и устата. Иако звучи едноставно дури кога ќе ни кажат да не го правиме тоа сфаќаме колку често го правиме. Ова е затоа што ние ги користиме рацете за да допреме, добро, сè, и затоа тие можат да соберат бактерии и вируси. Значи, ако потоа го допрете лицето со контаминирани раце, тие можат да пренесат вируси што можат да влезат во вашето тело и да ве разболат.

Одржувајте хигиена на респираторниот систем

Покрај тоа, ако кашлате или кивате, СЗО ги потсетува сите да ги покриваат устата и носот со помош на свитканиот лакт или марамче кога кивате или кашлате. Ако користите марамче, фрлете го веднаш по користењето.

Бидете во тек со медицински совет

Што е најважно, сепак, важно е да бидете информирани и да бидете во тек со медицински совети од вашиот давател на здравствени услуги. СЗО вели дека националните и локалните власти имаат најмногу ажурирани информации за ширењето на COVID-19 во вашата област и тие ќе даваат најсоодветни совети.

Не кревајте паника

Обидете се да не паничите. Стапката на смртност е пријавена на околу 3,4%. Сепак, ова се заснова на бројот на потврдени случаи – има многу непотврдени, поблаги случаи што би ја урнале оваа бројка. Според СЗО, од 80.000 случаи во Кина, повеќе од 70% од пациентите се опоравиле и се пуштени од болниците. Додека 93% од сите случаи пријавени на глобално ниво се од само четири земји.