Владата на Камбоџа ги моли луѓето да престанат да го берат растението со „необична“ форма, затоа што може да изумре

Камбоџанската влада побара од јавноста да престане да го бере растението „месојаден пенис“ поради стравувањата дека може да биде изумрено.

Официјални лица од Министерството за животна средина на земјата предупредија дека растението, наречено Nepenthes bokorensis, е ранливо на исчезнување.

Овој проблем беше влошен од бројните корисници на социјалните мрежи кои се снимаа како го берат растението и се шегуваат на сметка на неговиот изглед налик на фалус.

Споделувајќи видеа и фотографии од девојки кои ги берат цвеќињата Министерството за животна средина на Камбоџа напиша на Фејсбук: „Она што тие го прават е погрешно и не треба да го прават тоа повторно во иднина. Ви благодариме што ги сакате природните ресурси, но не берете ги цвеќињата, или тие ќе бидат уништени“.

Многу луѓе коментираа на објавата, а еден напиша: „Зошто не можат само да се сликаат без да ги берат цвеќињата!?

Друг рече: „Добро е што Министерството за животна средина ја создаде оваа страница за да ги едуцира простите луѓе“.

Самиот вид, Nepenthes bokorensis, е тропско растение кое потекнува од Камбоџа. Тоа е месојадно растение со долго тело налик на вратило кое содржи кисела течност што се користи за убивање на неговиот плен, кој се состои првенствено од мравки.

На врвот на растението се формира заоблен капак, кој подоцна се отвора за да го фати пленот. Сепак, пред овој процес растението уште повеќе изгледа како пенис.

Зборувајќи за Snopes за необичниот вид, Клинтон Морс, менаџер за колекции на живи растенија на Катедрата за екологија и еволутивна биологија на Универзитетот во Конектикат, претходно рече: „Сите Непенти имаат слична пасивна замка која се развива со затворена стапица, и како што стапицата созрева „капакот“ се отвора.“

Во разговор за Live Science, ботаничкиот инструктор Франсоа Меј додаде дека растението мириса слатко како бонбони, уште една карактеристика што го привлекува неговиот плен.

Но, исто така е ранлив на истребување, па ако некогаш се најдете лице в лице со едно од овие растенија во форма на фалус, не го берете – без разлика колку прегледи може да добиете на TikTok.