Во 1915 година на овој ден се случи страшен земјотрес кој одзема над 30.000 животи

Земјотресите се страшни и се почесто, за жал, дознаваме колку можат да бидат фатални. Освен што одземаат животи, како најскапото нешто, одземаат и домови, историски места, болници, училишта и слично. Иако постојат безброј земјотреси во историјата на човештвото некои се паметат со векови поради нивната раздорност.

Земјотресот во Авезано во 1915 година или земјотресот во Фучино од 1915 година се случи на 13 јануари во централна Италија во 07:52:42 часот по локално време. Шокот имаше интензитет од 6,7 по Рихтерова скала. Епицентарот бил во градот Авезано (кој бил уништен) во провинцијата Аквила. Околу 30.000 директни жртви и штета од 60 милиони долари биле резултат од земјотресот.

Земјотресот се почувствувал дури и во Рим. Градот Авезано буквално бил срамнет со земја и преживеала само една висококатница. Дури деведесет и шест проценти од населението на градот било елиминирано скоро истовремено како зона со најголеми жртви. Уште неколку населени места биле уништени од земјотресот. Оваа штета се припишува на должината на шокот, над 1 минута и огромната количина на енергија ослободена за време на треперењето.

Структурата на градбите во градот исто така придонела за големите жртви. Многу домови биле изградени од едноставен камен со различна големина и не биле засилени со малтер или дури и дрво. Штетата од земјотресот била дистрибуирана низ цела централна и јужна Италија.

Преживеаните полека биле извлекувани од урнатините на зоните погодени од земјотресот. Еден човек преживеал во штала во период од 25 дена, живеејќи исклучиво од житарици и вода. По кратко време трагачите останале без простор да ги фрлат остатоците, бидејќи имало премногу и останатиот дел од расчистувањето поминал прилично несистематски.

Во првичните извештаи не се споменува сериозна штета, а дури подоцна истата ноќ на властите им станал јасен размерот на уништувањето. Владата во Рим претпостави дека локалните власти го одложиле известувањето за фактите и се шпекулирало дека се обиделе да отстранат еден градоначалник од функцијата. Меѓутоа, подоцна сфатиле дека и градоначалникот починал како и најголемиот дел од населението од неговиот град.

Поради Првата светска војна, владата одлучила да не прифаќа странска помош и сами се справиле со напорите во спасувањето.