Во чуда треба да се верува! Оваа мајка се разбудила од кома по 7 месеци откако сакале да ја исклучат од апаратите

На семејството на Кертиша Брабсон му било кажано дека на жената ѝ е „мртов мозокот“ откако не можеле да ѝ дадат точна дијагноза.

За среќа таа се опорави откако нејзината мајка побара помош од специјалист кој дијагностицираше и третираше енцефалитис на рецепторот кај Кертиша, што значи дека антителата на нејзиното тело ги напаѓале нејзините мозочни клетки.

Кертиша, од Охајо, рече дека сето тоа започнало во септември 2018 година, кога започнала да делува чудно, пред да претрпи напад и да заврши во кома. Таа одеднаш почнала да танцува и да посегнува по предмети кои не постојат, како и да кажува реченици кои немале смисла. Кертиша не се сеќава на она што се случило следно, а следните седум месеци ги поминала во болнички кревет поврзана со машина за животна поддршка.

Лекарите не беа во можност да ја дијагностицираат состојбата на 31-годишната жена и ѝ кажале на нејзината мајка дека треба да „ја исклучат од апаратите“, нејзината ќерка со „мртов мозок“. Решена да добие вистинска помош за нејзината ќерка, мајката, Кертеаз ја преместувала својата ќерка низ неколку различни болници обидувајќи се да најде специјалисти кои ќе ѝ помогнат.

На крајот, откриено е дека Кертиша имал анти-NMDA рецепторски енцефалитис, но тие не биле сигурни како да го третираат или дали има дури и достапен третман. Мајката на две деца имала по 20 напади на ден додека била во кома. Според докторот Шрада Манали, специјалист за мозочен удар и невро-критична нега, луѓето со оваа состојба имаат „стапка на смртност над 60%“.

Потоа, во април 2019 година, по четири месеци под грижа на Манали, Кертиша започна да ги отвора очите и да одговара на медицинските сестри. Таа не се сеќавала на моментот кога паднала во кома и мислела дека е септември. Таа вели дека им го должи животот на лекарите и на нејзината упорна мајка.