Во соседството се отвори подводен музеј каде може да се плива низ антички потонат брод

Секој музеј е посебен на свој начин, но посетата на музеј е едноставна влегувате, разгледувате и си излегувате, доколку трае премногу долго турата може да ви стане и здодевно. Но, здодевноста сигурно нема да може да се поврзе со нов подводен музеј во Грција, во кој посетителите можат да пливаат низ историски значајниот потонат брод во близина на островот Алонисос.

Ќе може да се плива околу познатиот потонат брод „Перистера“ кој може да се пофали со голем бром амфори (абразивна чинија со две спротивни дршки и стеснет врат, направена од печена глина) од петтиот век п.н.е. И изгледа апсолутно неверојатно.

Музејот е отворен од вчера до 2 октомври за овластени нуркачи и матери, кои ќе треба да следат водич. Да не се грижите ако не можете да нуркате, бидејќи ќе можете да следите турнеја преку виртуелна реалност во информативен центар во главниот град на Алонисос.

Оваа руина лежи на 21-28 метри длабочина во близина на бреговите на островот и содржи 3.000 до 4.000 амфори. Урнатините седеле во тој дел на океанот од околу 425 година п.н.е., кога се верува дека големиот трговски брод потонал заради лошите временски услови. Носел илјадници амфори вино од Халкидики во северна Грција и островот Скопелос, Пари Каламара.

Ризницата од вазни со две рачки се верува дека е една од најважните од ваков вид затоа што повеќето од нив се недопрени, при што биле пронајдени од рибар во 1985 година.

Divers visit a 5th Century BC shipwreck, the first ancient shipwreck to be opened to the public in Greece, including to recreational divers who will be able to visit the wreck itself, near the coast of Peristera, Greece on Sunday, April 7, 2019. Photo: AP

Досега бродот бил посетуван само од научници и истражувачи. Како и да е, во наредните два месеци рекреативните нуркачи ќе можат да нуркаат кон потонатиот брод 28 метри за да ги видат неговите убавини.