Воените сили на САД распоредуваат роботски кучиња да ја чуваат базата на воздухопловството

Да, роботите полека го заземаат светот, но не на лош начин. Четириножните „кучиња“ роботи постојат веќе некое време; на пример, BigDog на Boston Dynamics во 2005 година. Сепак, 15 години подоцна, концептот се користи за вооружените сили.

Американското воено воздухопловство неодамна користеше роботски кучиња за одбрана на периметарот во воздухопловната база Нелис, додека беше спроведуван тест за терен. Тестот за напредниот систем за управување со битки (ABMS) овој месец се претстави со модели Vision 60, изградени од Ghost Robotics.

„Извонредна стабилноста и работата на сите терени во буквално секое опкружување, основниот принцип на дизајнирање за нашите роботи со нозе е намалена механичка комплексност кога ќе се спореди со кои било други роботи со нозе, па дури и со традиционалните UGV кои се следат на тркала. Со намалување на комплексноста, ние инхерентно ја зголемуваме издржливоста, агилноста и ги намалуваме трошоците за распоредување и одржување на роботи на земја. Нашиот модуларен дизајн дури поддржува заменување на теренот на кој било под-склоп во рок од неколку минути.“, велат од Ghost Robotics.

Иако се дизајнирани за мисии „Интелигенција, надзор, извидување (ISR), далечински преглед, мапирање, дистрибуирани комуникации и постојана безбедност…, стратешките партнери можат да ги оформат Q-UGV специфично за решенија за буквално каква било употреба со свој избор на сензори, радија за да одговара на специфични барања.

Роботите беа планирани за претходен тест, но проблемите со ширина на опсег значеа дека тие треба да бидат одложени. Како и да е, употребата на роботски кучиња е блескав, благо застрашувачки поглед на војувањето кон иднината. Бидејќи војниците треба да се справат со „вртоглава низа информации“, овие роботи може да бидат клучни за осигурување на мазна, критична комуникација низ сите сценарија за борба.