Време е да престанете да си го труете телото: Откријте го најопасниот леб во вашата дневна искрена и зошто токму тој ве прави уморни, надуени и без енергија

Понекогаш најголемите промени започнуваат од нешто што изгледа сосема обично. Некој престанува да пуши, друг престанува да пие газирано, а некој едноставно се откажува од најштетниот леб во продавницата… и му се менува животот. Почнуваме да мислиме дека уморот е резултат на стрес или години, а вистината може да биде банална и тажна – стои токму на полицата со леб. Ова е раскажана приказна од секојдневието за лебот кој ги труе нашите тела и ја краде енергијата.

Време е да престанете да си го труете телото: Откријте го најопасниот леб во вашата дневна искрена и зошто токму тој ве прави уморни, надуени и без енергија

Кога еден женски дневник открива дека белиот леб е главниот виновник за постојаниот замор и надуеност

Една жена започна да води дневник на исхрана и забележа дека секогаш по супа и парче бел леб — и веднаш се појавуваше неподнослив замор, надуеност и влечење кон креветот. Токму тој мек, мирислив, детски леб бил извор на нејзината хронична изнемоштеност и чувство на „магла“ во главата. Кога го исфрли од своето мени, по само неколку дена се намали надуеноста, а по две недели исчезна и утринската тешкотија станувањето од кревет. Ефектот бил толку очигледен, што повеќе не можеше да се игнорира.

Кога еден женски дневник открива дека белиот леб е главниот виновник за постојаниот замор и надуеност

Зад евтиниот бел леб се крие опасна мешавина од дрожди, бела прашина, маргарин и хемикалии

Дали некогаш сте се прашале како е возможно лебот да чини толку малку и да не се суши со денови, за разлика од домашниот? Се работи за следно:
1. Дрождена бомба – огромни количества брзи дрожди за веднаш да нарасне тестото.
2. Бесполезна бела прашина место вистинска брашно – без влакна, минерали и витамини, само скроб кој станува шеќер.
3. Маргарин и трансмасти – прават лебот мек и сочен, но полн со штетни материи што оштетуваат телото и стареат органите.
4. Хемиски коктел – емулгатори, подобрувачи, стабилизатори и конзерванси, како козметика наместо вистинска храна.

Зад евтиниот бел леб се крие опасна мешавина од дрожди, бела прашина, маргарин и хемикалии

Парче бел леб е како шеќерен ролеркостер за телото и умот – лажна ситост и постојана желба за грицки

Парче бел леб прави нагло покачување на шеќерот во крвта, а потоа и драматичен пад, што води до брзо чувство на глад. Оваа “шеќерна лулашка” прави да постојано сакаме уште нешто – не поради слаб карактер, туку само хемијата што ја прави ваквиот леб во телото.

Парче бел леб е како шеќерен ролеркостер за телото и умот – лажна ситост и постојана желба за грицки

Современата брашно и брзата индустрија доведуваат до нетолеранција на глутен, воспаленија и нарушено варење

Во денешниот леб има вишок глутен што не се разградува поради забрзаното производство, па така се појавуваат гастроинтестинални проблеми и хронично надувување. Како што вели еден диетолог: „Не е вината во глутенот, туку во нашето однесување кон него“. Вистинскиот леб бара зреење, а не брзо подигање со суперхемија.

Современата брашно и брзата индустрија доведуваат до нетолеранција на глутен, воспаленија и нарушено варење

Маркетинг замки: налепници со „отруби“ и „витамини“ се само трик – вистинската корист ја нема

Опаковките со пофалби за здравје, „богат со витамини“ или „со отруби“ се речиси секогаш маркетиншка лага. Се додаваат минимални проценти отруби и синтетички витамини кои воопшто не се апсорбираат во телото. Наместо квасец се додава прашок за печиво или сода – и повторно добивате производ без нутритивна вредност.

Маркетинг замки: налепници со „отруби“ и „витамини“ се само трик – вистинската корист ја нема

Вистинскиот леб: полнозрнест, на квас – носи брза ситост и мир во желудникот, без надуеност

Ако сакате вистинска корист, барајте вистински полнозрнест леб – темен, густ и со потежок мирис. Само еден дел може да засити како три од белата варијанта. Најдобриот избор е лебот на квас или домашен леб со кефир, без брзи дрожди – тие се ферментирани и посветли на организамот. Ако ви остане бел леб, претворете го во сушеници – со печениот скроб добивате пребиотик, а не само шут.

Вистинскиот леб: полнозрнест, на квас – носи брза ситост и мир во желудникот, без надуеност

Како да одберете добар леб: применете ги овие 5 правила и зачувајте го вашето здравје

Квалитетниот леб е поскап, но повреден. Од бел леб може да изедете повеќе од пола векна, додека од полнозрнест неколку парчиња ве заситуваат тотално. На крајот, подобро да вложите во исхраната отколку во лекувања. Денес лебот стана тест на свесност — каков леб избирате, таква е и вашата грижа за себе. Здравјето не почнува од аптеката — туку од она што го ставате во корпата во маркетот.

Како да одберете добар леб: применете ги овие 5 правила и зачувајте го вашето здравје

  • Сале Скопје напиша:

    Катастрофа ви е преводов. Дали Чет ЏПТ ви го превел вака, со непостоечки зборови или некој неписмен од редакцијата? Што се тоа “дрожди”, или “отруби”? А И речениците ви немаат нит смисла нит граматички се исправни.

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *