За четири години тие ќе го изградат првиот пловечки град во светот

Архитектите постојано размислуваат како ќе изгледаат градовите во иднината. Овие фантазии се прилагодуваат на предизвиците на моментот. Сепак, еден таков проект има шанса да стане реалност. Веќе е потпишан договор за изградба на првиот пловечки град во светот, со одредени датуми за завршување на работите и локација на објектот.

Договорот, кој засегнатите страни го нарекуваат „историски“, го потпишаа јужнокорејскиот град Бусан, UN-Habitat, организацијата на ОН која промовира одржливи човечки населби и Oceanix, која го поседува концептот на идниот град. Добро познатата данска компанија BIG на архитектот Бјарке Ингелс стана автор на проектот.

Според сегашните планови, се претпоставува дека до 2025 година ќе биде изградена мрежа на закотвени пловечки платформи во водите кај Бусан, на кои ќе можат да живеат до 10 илјади луѓе. Во исто време, градот на иднината сам ќе произведува електрична енергија за свои потреби, па дури и ќе им обезбеди на жителите храна. За ова ќе се создадат посебни „зелени“ фарми, а под платформите ќе се одгледуваат морски плодови.

Проценетата цена на проектот е 200 милиони долари. Авторите на идејата тврдат дека градот ќе може да издржи природни катастрофи како тајфуни, па дури и цунами. Засега не се знае како ќе се врши изборот на жители на населбата и колку ќе чини живеењето во неа.