За прв пат во историјата човек доби две трансплантации на бубрези од свиња

За прв пат во светот маж од САД доби две трансплантации на бубрези од генетски модифицирана свиња. Џим Парсонс (57) страдаше од акутна повреда на бубрезите и немаше изгледи за опоравување. Тој беше задржан на вентилатор за да може неговото тело да функционира нормално. Како регистриран донатор на органи, тој се надеваше дека ќе може да им помогне на другите со своите органи во случај на неговата смрт, но тие не беа соодветни.

Во пробивната процедура, два бубрези од свиња беа успешно трансплантирани во телото на Парсонс. Додека бил мозочно мртов, органите работеле повеќе од три дена.

Се надеваме дека ова може да ја реши кризата со недостиг на органи, при што луѓето на листите на чекање ја поминуваат секој ден. Тоа доаѓа и откако Дејвид Бенет (57) стана првиот човек во светот кој доби свинско срце. Се вели дека е добро по операцијата.

„Овој момент во историјата на медицината што ја менува играта претставува промена на парадигмата и голема пресвртница во областа на ксенотрансплантацијата, што е веројатно најдоброто решение. Ги премостивме критичните празнини во знаењето и ги добивме податоците за безбедноста и изводливоста неопходни за да започнеме клиничко испитување кај живи луѓе со болест на бубрежна инсуфициенција во краен стадиум“, изјави Др. Џејм Лок, од Универзитетот во Алабама во Бирмингем (UAB).

Семејството на Парсонс даде дозвола постапката да продолжи во Центарот за закрепнување на донатори на универзитетот. Бубрезите ја филтрираа крвта, произведоа урина и што е најважно, не беа веднаш отфрлени и останаа одржливи до 77 часа по трансплантацијата.

„Господинот Парсонс и неговото семејство ни дозволија прецизно да реплицираме како ќе ја извршиме оваа трансплантација кај жив човек. Нивниот моќен придонес ќе спаси илјадници животи, а тоа би можело да започне во многу блиска иднина.“, изјави Др. Џејм Лок.

Поранешната сопруга на Парсонс, Џули О’Хара, исто така рече: „Џим беше тип на човек за кој немаше непознати луѓе, кој би разговарал со секого и немал непријатели – ниту еден. Џим би сакал да спаси што повеќе луѓе со својата смрт, и ако знаеше дека потенцијално може да спаси илјадници и илјадници луѓе со тоа, немаше да се двоуми.“

„Нашиот сон е ниту една друга личност да не умре чекајќи бубрег и знаеме дека Џим е многу горд што неговата смрт потенцијално може да им донесе толку многу надеж на другите.“, додава таа.

Ксенотрансплантацијата, во која органите од животните се ставаат кај луѓето, е цел на научниците со децении. Во моментов, бубрежните болести убиваат повеќе луѓе секоја година отколку ракот на дојка или простата. „Потребно е радикално решение за кризата со снабдување со органи. Домашната свиња е ветувачки извор на органи“, рече Лок.