За прв пат во историјата на човештвото НАСА успеа да го допре сонцето

Во историски подвиг, соларната сонда Паркер на НАСА го „допре“ Сонцето летајќи околу горната атмосфера на ѕвездата.

Напорот претходно се сметаше за невозможен бидејќи се смета дека горната атмосфера на Сонцето е околу 1 милион степени целзиусови.

Како што леташе, сондата, земаше примероци од честички и магнетни полиња во обид да им помогне на научниците да го разберат влијанието на Сонцето врз нашиот Сончев систем.

Според истражувачите, горната атмосфера, позната како корона, е местото каде што магнетните полиња ја врзуваат плазмата, спречувајќи ги турбулентните сончеви ветрови да избегаат.

Според податоците собрани од „Solar Probe Cup“, кои беа објавени во „Physical Review Letters “во вторник, 14 декември, вселенското летало трипати влегло во короната на 28 април.

Во еден момент беше кажано дека сондата била во горниот дел од атмосферата пет часа.

Според студијата:

„Во 09:33  на 28 април 2021 година Паркер Соларната сонда влезе во магнетизираната атмосфера на Сонцето 13 милиони километри над фотосферата“.

Мајкл Стивенс, астрофизичар од Харвард и Центарот за астрофизика на Смитсонијан, ја објасни целта на мисијата.

Тој рече:

„Целта на целата оваа мисија е да научиме како функционира Сонцето. Можеме да го постигнеме ова со летање во сончевата атмосфера. Единствениот начин да се направи тоа е леталото да ја премине надворешната граница, која научниците ја нарекуваат точка Алфвен. Значи, основен дел од оваа мисија е да можеме да измериме дали ја поминавме оваа критична точка“.

НАСА продолжи да ги информира своите следбеници на Твитер, објаснувајќи што пронашла Паркер за време на својот лет.