За прв пат во историјата се лансираше ракета во која нема професионални астронаути, туку обични луѓе

Основана од Илон Маск, вселенската мисија на SpaceX Inspiration4 започна во средата, 15 септември, веднаш по 20:00 часот.

Мисијата вклучуваше полетување на цивилен тим од четири лица и тие сега ќе поминат три дена во вселената без професионални астронаути.

Мисијата ќе се одвива на вселенското летало SpaceX Falcon Nine Rocket кое полета од вселенскиот центар Кенеди на НАСА во Флорида, САД.

Во текот на нивните три дена во вселената, патниците на летот не само што ќе можат да ја видат Земјата од високо, туку и ќе добијат шанса да спроведат научни истражувања.

Истражувањето е „дизајнирано да го унапреди здравјето на луѓето на Земјата за време на идните долгогодишни вселенски летови“, се вели на веб-страницата на SpaceX .

По три дена во вселената, летот на шатлот ќе се врати на Земјата со слетување покрај океанот на едно од „неколкуте можни места за слетување на брегот на Флорида“, објави веб -страницата на SpaceX.

Ракетата SpaceX Falcon 9 и капсулата Crew Dragon се дизајнирани да го однесат екипажот до орбитална висинска од 575 километри над Земјата, растојание што е дури и поголемо од она на Меѓународната вселенска станица.

Еден ден пред летот, екипажот изјави дека со нетрпение го чекаат полетувањето.