Заборавете на маслото и направете ја најдобро испржената сланина во вашиот живот!

Пржењето на сланината изгледа едноставно, но често резултира со изгорени или пресушени парчиња. Готвачот @chefthomson го откри најлесниот начин за совршено крцкава, но не изгорена сланина, кој стана вистински хит на TikTok. Ако користите премногу висока температура, сланината ќе стане сува и препечена – токму ова е најчестата грешка која сите ја правиме.

 

Заборавете на маслото и направете ја најдобро испржената сланина во вашиот живот!

Трикот: Ставете ја сланината во ладна тава и додадете вода за совршена текстура

Заборавете на вишокот масло, рерна и фритеза. Наместо тоа, готвачот советува: ставете ја сланината во ладна тава, покријте ја со вода и вклучете ја на средна температура. Кога водата ќе почне да врие, намалете ја температурата и оставете да се вари. Со оваа техника добивате мека, сочна и богата сланина, ветува готвачот: „Ова ќе биде најдобрата сланина што некогаш сте ја пробале“.

 

Трикот: Ставете ја сланината во ладна тава и додадете вода за совршена текстура

Можете да ја направите и крцкава – сѐ зависи од времето во тавата

Ако сакате сланината да биде повеќе крцкава, само оставајте ја во тавата подолго. Не мора многу да внимавате на вртењето – ова не е бифтек! Еден корисник пишува: „Порано сакав крцкава сланина, но овој метод навистина ме убеди“.

Сакате уште побрзо да ја направите? Микробранова печка за 45 секунди, без масло и без неред

Ако ви е побитно времето отколку вкусот, обидете се со микробранова печка. На тацна обложена со кујнска хартија, ставете ја сланината и за само 45 секунди добивате сланина што е и вкусна и здрава, без маснотии и неред. Стручњаците од BBC Good Food го препорачуваат овој метод за брз и лесен појадок, без оглед дали користите пушена или непушена сланина.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *