Заборавете на тавчето: Совршено пржено јајце за само 60 секунди со неочекуван метод што го менува утринскиот ритуал

Приготвувањето јајца делува едноставно, но кога наутро времето жве притиска, стоењето над тавата и проверувањето на температурата не е најидеалното решение. Да се направи совршено пржено јајце обично значи постојано внимавање да не загори или да не стане гумено.

Заборавете на тавчето: Совршено пржено јајце за само 60 секунди со неочекуван метод што го менува утринскиот ритуал

Готвачот Том Ферис од Roostys открива: „Микробрановата е клучот за брзо пржено јајце без тавче“

Сепак, експертот Том Ферис од Roostys вели дека постои далеку полесен начин, и тоа без користење тавче. Според него, може да испржите јајце за помалку од една минута само со помош на микробранова печка. „Можете да направите совршено пржено јајце во микробранова. Луѓето секогаш се изненадени кога ќе им кажам дека може да се добие пржено јајце во микробранова“, вели Том.
„Тоа беше едно од првите нешта што ги научив како тинејџер додека експериментирав во кујната. Изгледа, има вкус и текстура како пржено јајце, но не ви треба плоча за готвење или многу масло, а готово е за околу 60 секунди“, објаснува Том.
Том го објаснува клучот на успехот: сѐ се сведува на тоа како јајцето реагира на топлина – белките брзо се стегнуваат при изложување на микробранова енергија.

Готвачот Том Ферис од Roostys открива: „Микробрановата е клучот за брзо пржено јајце без тавче“

Потребни ви се: сад што може во микробранова, кујнска хартија, едно јајце и лажица масло

Според препораката на Том, започнете со сад кој е безбеден за микробранова, хартија за кујна, едно јајце и една лажица масло за готвење – секое масло ќе помогне, а може да ставите и путер за класичен вкус на пржено. „Прво додајте го маслото и завртете го за да се премачка дното на садот. Потоа скршете го јајцето и внимателно боцнете ја жолчката со вилушка неколку пати. Овој чекор го спречува експлодирањето на јајцето во микробранова“, советува Том.

Потребни ви се: сад што може во микробранова, кујнска хартија, едно јајце и лажица масло

Посолете, покријте и гответе една минута на цела моќност, потоа оставете да одстои за совршена текстура

Додајте малку сол и бибер и лабаво покријте го садот со кујнска хартија – така ќе има малку пареа и ќе нема прскање. Поставете на цела моќност на микробрановата околу една минута; ако е посилна микробрановата, проверете по 45 секунди. Кога ќе завршите, оставете го јајцето уште една минута да одстои – тогаш белките се стврднуваат, а жолчката останува мека.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *