Зачудувачка фотографија од Меѓународната вселенска станица додека минува преку површината на Месечината

Зачудувачка слика на Меѓународната вселенска станица наспроти позадината на Месечината е снимена додека нејзините астронаути се подготвуваат за вселенско прошетка.

Орбитираната научна лабораторија беше преориентирана за да им овозможи на астронаутите Кејт Рубинс и Виктор Гловер да излезат и да подготват соларни низи за идните надградби.

Астрофотографот Ендру Мекарти ја сними сликата од станицата, која кружи околу 400 километри над Земјата, додека се наоѓал покрај патот во Сакраменто, Калифорнија, САД.

Оваа ретка фотограија од  станицата, снимена во Понеделникот околу 10:44, „веднаш стана од моите омилени“, објасни Мекарти.

Она што ја направи оваа слика извонредна е ориентацијата на Станицата во времето кога беше направена фотографија од прецизната рака Мекарти, кој успеа да ја долови лабораторијата што орбитира, додека поминувала преку кратерот Коперник на Месечината.

Овој кратер од удар на Месечината е видлив со двоглед малку северозападно од центарот на хемисверата која е свртена накај Земјата.

Соларните панели кои обично лежат рамно на секоја страна од станицата беа видени како се префрлаат од различни агли поради прошетката низ вселената, давајќи ја уникатноста на фотографијата.

Мекарти рече дека сликата станала моментална омилена помеѓу многуте фотографии што ги снима на ноќното небо, речиси секојдневно.

„Ова се должи на фактот што фотографирање на вселенско летало од Земјата е нешто ново, но особено затоа што јасно можев да ја видам реконфигурацијата на сончевата низа поради мисијата што се пренесуваше од НАСА во живо“, објасни тој.

„Ова е едно од ретките периоди каде што, поради мисијата, можете лесно да набудувате промени во структурата од Земјата“.