Загатка: Вие сте кралски советник осуден на смрт. Како ќе се спасите?

Вие живеете во средниот век. Служите во кралската палата и сте задоволни со вашиот живот. Но, тогаш царот се разбеснува откако некој ве клевети кај него. Царот ве прогласува за предавник, со тврдење дека сте пренесувале важни царски тајни на непријателот. Ве осудува на смрт. Војниците ве носат пред него, а кралот ви вели сами да си го одберете начинот на кој ќе умрете. Тој дава кралски збор дека ќе ви ја исполни желбата.

Каква смрт ќе побарате од кралот за да преживеете?

(решението е на втората страна)