Зајакот решил да ја преземе власта од лавот (виц)

Се врткал зајакот низ шумата и оп, нашол пушка. Решил да ја заземе власта. Отишол кај лавот и извикал:
– Лавчо, раце горе!
– Зајко, да не си грешка нешто?
– Горе рацете или ќе пукам!
– Зајко, не се за*бавај со мене! – и ги кренал рацете.
– Лавчо, легнувај на земјата!
– Зајко, ајде да ја запреме играта?
– Легнувај или ќе ти ја разнесам главата бе!
Лавот легнал на земјата.
– Ова лајно таму го гледаш ли?! – прашал зајакот.
– Да, слонот го создаде сабајлево.
– Почнувај да го јадеш!
– Зајко, јас сум цар на животните. Тоа нема да го јадам.
– Тогаш ќе пукам.
– Пукај.
ШТРАК! И пушката не пукнала. Се збунил зајакот и рекол:
– Лавчо, ти тоа ако не планираш да го јадеш, да го каснам јас а?