Запознајте ја несебичната млада девојка која им помага на луѓето со попреченост да уживаат во младоста

Бронте Хендрикс, од јужниот брег на Нов Јужен Велс ја основа организацијата Stellar Experiences за да создаде можности за рекреација и патување за млади возрасни на возраст од 16-35 години со благи до умерени пречки во развојот.

23-годишната девојка заедно со уште двајца работници за поддршка присуствуваа на музичкиот фестивал Грепевин Гартинг во долината Хантер со седум лица со попреченост. Тие веднаш станале ѕвезди на фестивалот и луѓето ги охрабрувале уште повеќе да се забавуваат.

Бронте вели дека на фестивалот тргнале со „пресметан ризик“, но била прилично изненадена кога сфатила дека луѓето прекрасно си поминуваат и биле одлично прифатени од организаторите и присутните на фестивалот.

„Секоја личност толку ги прифати и направи нашата група да се чувствува вклучена. Тие одеа на раменици на случајни луѓе, танцуваа, се дружеа. Тоа беше сè што можев да побарам и повеќе… Искрено ги натера да се чувствуваат толку посебно, беше ноќ што никогаш нема да ја заборават.“, вели Бронте.

Г-ѓа Хендрикс и нејзиниот деловен партнер, 31-годишниот Лук Муттон, ја основаа компанијата откако заедно работеа во секторот за инвалидитет со години. „Бевме фрустрирани од недостигот на можност за млади луѓе со инвалидитет“, рече таа.

И двајцата чувствувале страст кога создадоа поинклузивна опција за лицата со посебни потреби, кои беа надвор од дневните програми, сакајќи да учествуваат во нормални тинејџерски искуства, како да одат на музички фестивали и да патуваат.

Таа вели дека младите со посебни потреби ги гледаат своите браќа и сестри, пријатели од училиштата и колегите како излегуваат и пробуваат нови работи и дека треба да има поголем пристап за нив да го сторат истото.