Запознајте го овој несебичен ветеринар кој ги лекува миленичињата на бездомниците бесплатно

Животот во современото општество претставува многу реален предизвик за некои од нас. Не е никаква тајна дека сиромаштијата турна неверојатен број луѓе на улиците во изминатата деценија.

Опсегот на овој проблем се рефлектира добро во бројки – над половина милион луѓе официјално се сметаат за бездомници во САД. Државата Калифорнија е најтешко погодена. Нејзиното незаштитено население минатата година достигнуваше до 151.278 лица.

За среќа, сè уште има добри луѓе кои враќаат сјај на надежта кога станува збор за невидливоста на животите на оние кои немаат свој дом. Стјуарт Квајн, уличен ветеринар, е во мисија да им помогне на миленичињата на бездомните луѓе од Калифорнија од 2011 година.

Откако Големата рецесија ги погоди САД во 2007 година, Стјуарт одлучи дека е време да им се помогне на оние кои имаат потреба. „Имаше нешто во тоа што го сакав“, рече 49-годишниот маж, кој ги плаќа основните трошоци за храна и лекови од џебот.

Д-р Квајн сега води страница GoFundMe која има за цел да собере донации за да ги покрие сите скапи операции кои им се потребни на четириножните пациенти. „Цената на помали третмани како инфекции на ушите, третман на болви или вакцини може да биде околу 100 американски долари, додека посериозните случаи како отстранување на тумор или заб со екстракција може да бидат 1500 долари.“, вели тој.

Ова е таков случај за куче по име Динкер и неговиот сопственик Волтер „кои имаат врска како никој друг“. За жал, „Динкер има многу ретка состојба за која е потребна операција од специјалист“. Лекарот во моментов работи на обидот да се случи тоа, но тој е свесен дека станува збор за исклучително скапа процедура.

Стјуарт секогаш со себе носи торба со лекови и инструменти за да може да помогне во секое време. Тој продолжува со својата мисија и не планира да се откаже.