Запознајте го докторот кој им ги избриша долговите на стотици пациенти болни од рак

Лекарот од Арканзас Омар Атик основал сопствен центар за лекување на рак и неодамна им доставил писма на своите пациенти во кои вели дека ќе им ги избрише долговите. Тој клиниката ја отворил пред 20 години, но морал да ги затвори вратите во февруари, поради недостиг на персонал. Тој нудел низа третмани за рак, вклучително и хемотерапија и радиотерапија.

Вкупниот долг кој им го избришал на сите пациенти изнесува околу 650.000 долари. Атик испратил честитки во кои им го „простува долгот“ на скоро 200 пациенти.

„Клиниката одлучи да се откаже од сите средства што ги должат на клиниката од страна на нејзините пациенти. Мислевме дека нема подобро време да го сториме ова отколку за време на пандемијата што уништи домови, животи и деловни активности на луѓето и секакви работи. Ние само помисливме дека можеме да го направиме тоа и сакавме, па продолживме и го сторивме тоа.“, пишувало во честитката пратена до пациентите.

Д-р Атик, по потекло од Пакистан, се преселил во Пајн Блаф, Арканзас, во 1991 година по завршувањето на стипендијата во Центарот за рак на Меморијал Слоун Кетеринг во Њујорк и вели дека оваа работа е негова судбина.

По отворањето на центарот за карцином во 1991 година, тој бил првиот претседател кој не бил бел на медицинското друштво во Арканзас, како и назначен за избран претседател на бордот на гувернери на Американскиот колеџ за лекари во 2018 година.

Пред да објави дека долговите на неговите пациенти биле отфрлени, д-р Атик го замолил Давид Вротен, извршен потпретседател на медицинското друштво во Арканзас, за неговото мислење.

Вротен раскажал за нивниот телефонски повик: „Кога ми се јави, сакаше да се осигура дека нема ништо неправилно во тоа. Не можам, за цел живот, да замислам дека би имало.“