Запознајте го Магава, стаорец кој открива нагазни мини и доби златен медал за храброст

Не носат сите животни суперхерои носат наметки, но затоа добиваат златни медали. Магава, стаорец за откривање на нагазни мини, кој спасуваше животи во Камбоџа, е награден со Златниот медал PDSA за неговата храброст и посветеност на должноста. Доделен од водечката ветеринарна добротворна организација во Велика Британија, „Народниот диспанзер за болни животни“, овој медал е еквивалент на животнински „George Cross“ (втора највисока награда на системот за почести на Обединетото Кралство доделена „за дела од најголемо херојство или за највидлива храброст во услови на екстремна опасност“).

HeroRAT Magawa (да, тоа е неговата официјална титула за работа) е првиот стаорец во 77-годишната добротворна организација во чест на животните што добил медал PDSA. Тој се приклучува во редовите на храбри кучиња, храбри коњи, храбри гулаби и смела мачка.

Магава е африкански гигантски стаорец со торбичка, кој е обучен да открива нагазни мини од добротворната организација АПОПО. Тој е исто така водечки и најуспешен глодар во добротворната организација. До денес, Магава HeroRAT откри 39 мини и 28 предмети со неексплодирани убојни средства. Тој, исто така, расчисти и направи безбедни над 141,000 квадратни метри земја за локалното население. Магава докажува дека дури и најмалото животно може да го смени текот на иднината.

Минијатурниот медал на Магава беше дизајниран од дворските златари и медалисти Клив и Ко, кои исто така го создадоа вереничкиот прстен на војвотката од Сасекс, Меган Маркл.