Запознајте ја 23-годишната студентка која ќе ја тужи Австралија за глобален проблем

Не е чудно кога некој ќе поднесе тужба, па дури ни кон државата, но кога проблемот е од ваков тип целиот свет ги вперува очите и се интеренсира како ќе заврши сѐ. Студентка ја тужи австралиската влада поради финансиските ризици од климатските промени, тврдејќи дека не ги открила таквите ризици за оние што инвестираат во државни обврзници.

Во судската постапка, поднесена од 23-годишната Ката О’Донал, владата и Министерството за финансии се обвинети дека ја прекршиле својата должност со тоа што не успеале да го направат ова материјално влијание за инвеститорите. Нејзиниот правен тим од тројца, наводно, вклучува двајца истакнати адвокати, кои го преземале случајот бесплатно.

Експертите велат дека ова е првпат да се покрене случај на климатски промени против суверена нација, при што помладата генерација станува се повеќе свесна за ефектите што климатските промени ќе ги имаат за нивните идни аспирации.

Според тужбата, вредноста на инвестицијата на Ката би можела да се измени по какви било закани за фактори, како што се економскиот раст на Австралија, валутната вредност или односот со други земји. Ката не бара никаква отштета од тужбата. Она што таа сака е владата да ги подобри своите политики за климатски промени, намалувајќи ги ризиците за оние што инвестираат во државни обврзници. Нејзиниот правен тим бара наредба да ја спречи австралиската влада да пласира обврзници сè додека не се додадат обелоденувања за да ги направат инвеститорите повеќе свесни за вклучените ризици.

Кета порасна во Централните висорамнини на Викторија, на земјата Вурунѓери, област која беше оставена распаднати по трагичниот пожар „Црна сабота“ од 2009 година, серија огромни пожари во кои загинаа 173 лица.

Во изминатата година, таа мораше да следи натамошно уништување како се расплетува за време на пожарите во „црно лето“ во Австралија, при што пожарите уништија 11 милиони хектари земја во југо-источниот регион на Австралија, област еквивалентна на приближно половина од Велика Британија.

Обврзниците на Ката ќе созреат во 2050 година. Сепак, до тогаш таа верува дека ќе живееме во „многу поинаков свет“, при што сè почестите временски настани имаат „значително влијание врз нашата економија и вредноста на обврзниците“.

Ката изјави дека не се чувствува „заштитено“ од австралиската влада, истакнувајќи дека Австралија е еден од најлошите емитувачи на јаглерод на планетата.