Заробени во снегот: Животот во мароканско планинско село

За жителите на далечното мароканско село Тимадит, сместено на највисокиот планински венец во Северна Африка, обилните снежни врнежи носат недели или месеци изолација.

Номадските племиња Амазиг кои живеат таму се потпираат на овците за пасење во бујните шуми околу селото, сместени на надморска височина од 1.800 метри во планините на Средниот Атлас. Но, со почетокот на зимата, тие постепено се отсечени од светот.

Планините, познати по нивната црвена почва, отстапуваат место на она што изгледа бескрајно бело. Изолацијата се одржува се додека тракторите на локалните власти не го отворат патот што води до селото. Но, тие често се задржуваат.

Само една недела по првиот снег сезонава, масите за билијард и фудбал, на кои младите го поминуваат времето се целосно покриени. Овците се затворени во мала штала неколку дена.

Кога снежното време конечно ќе се повлече, семејствата се обидуваат да го продолжат својот живот. Децата ги следат кривулестите патишта за да стигнат до најблиското училиште.

Додека повеќето мажи продолжуваат со работа во блиските градови, жените го носат најголемиот товар од селскиот живот. Од блиската шума сечат дрва за огрев, кои се затоплуваат, а од брашно што однапред го подготвиле за зимата печат леб. Во попладневните часови, тие пешачат или јаваат со магариња до блиските езера или извори на вода и перат облека што конечно може да се исуши на сонце. Понекогаш тие се однесуваат и како овчари.

Обилните дождови и снежните врнежи се генерално добредојдени во Мароко, крајбрежна земја на работ на Сахара со малку извори на свежа вода. Земјоделците со нетрпение ја очекуваат сезоната на дождови бидејќи земјоделството се потпира на брани за складирање на дождовницата и цените на овошјето и зеленчукот може да бидат погодени од врнежите.