Здрав леб со грчки јогурт: мек, вкусен и подготвен за 10 минути во фритеза на воздух

Кога надвор е студено и вечерите се долги, ништо не нè стоплува како топла супа и свежо испечен леб. Но, сите знаеме дека голем дел од лебовите во маркетите се преполни со адитиви и конзерванси. Ако и вие сте од оние што сакаат домашно и здраво, ова е рецепт што ќе го обожавате – лесен леб со неочекуван состојка, за кој ви треба само 10 минути и има фантастичен вкус!

Здрав леб со грчки јогурт: мек, вкусен и подготвен за 10 минути во фритеза на воздух

Домашен леб со семки и грчки јогурт – Инфлуенсерката Лора Најтингел инспирира илјадници следбеници со својот лесен рецепт

Лора Најтингел, позната на Инстаграм како @cakeontherun, редовно споделува брзи и здрави рецепти за печива. Во своето последно видео, таа на 149.000 следбеници им покажа како да подготват ‘здрав леб со семки’. ‘Најголем дел од луѓето никогаш не ставиле грчки јогурт во брашно, семки и сол’, стоеше на текстот што се појави на видеото.

 

Рецептот за здрав леб: грчки јогурт, семки и брашно – замена за купечки леб без адитиви

Состојки:

• 3 полни лажици брашно + 1/2 лажичка прашок за пециво
• 2 лажици грчки или соја јогурт
• Една рака семки (тиква и сончоглед)
• 1/4 лажичка сол

Начин на подготовка:

Постапката е едноставна: во брашното се додава грчки јогурт, семки и сол. Смесата се става во калап и се пече во секако воздушна фритеза (air fryer) само 10 минути. Алтернативно, може да го испечете во рерна 15 минути. Лора користи брашно што веќе содржи прашок за пециво, но може да се употреби и обично брашно доколку се додаде малку прашок за пециво. Може да се избере и безглутенско брашно, со додавање малку ксантан гума. Семките во рецептот се од тиква, а грчкиот јогурт може да се замени со соја јогурт по избор.

Огромен интерес за рецептот – Илјадници воодушевени следбеници, едноставна подготовка и здрав резултат

Постот на Лора привлече над 29.000 лајкови, а фановите беа воодушевени: ‘Ова е најдоброто нешто што сум го пробал’, пишува еден корисник. Друг додава: ‘Изгледа неверојатно.’ Трет се придружи со сопствено искуство: ‘Апсолутно го обожавам ова. Го направив со безглутенско обично брашно и додадов малку кашкавал. Небесно! Фала ти многу.’ Додека четврти вели: ‘Ова е многу лесно за правење.’

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *