Земјата има нова мини Месечина според најновите истражувања на научниците

Токму кога помисливме дека знаеше што се случува во вселената научниците нѐ изненадија со ново откритие. Тие велат дека имаме нова „мини Месечина“. Астрономите објавија дека предметот е заробен од орбитата на Земјата и сега привремено лета покрај нас во Сончевиот систем, исто како и нашата поголема и попозната Месечина.

Центарот „Мала планета“, кој е дел од Меѓународната астрономска унија и ги именува предметите пронајдени во вселената, ја нарече „Месечината“ „ЦД3 2020“. Мини Месечината ЦД3 2020 ја открија Каспер Вержечос и Теди Прој, астрономи од Каталина Скај во Аризона. Таа била набљудувана неколку дека ја да ја проучат. Заедно, тие собраа детални слики од предметот додека се движеше околу Земјата.

Испитувањето на Месечината откри дека предметот се наоѓа во дијаметар помеѓу 2 и 4 метри. Откривачите изјавија дека, исто така, сјае исклучително светло, што сугерира астероид богат со јаглерод. И покрај тоа што неодамна беше откриен, се смета дека предметот бил заробен од орбитата на Земјата пред три години, според орбиталните симулации извршени од астрономот Тони Дан, користејќи ги податоците од астрономите кои ја откриле ЦД3.

Иако има многу астероиди забележани и проследени од астрономите, ЦД3 2020 е само вториот за кој досега е познато дека орбитира околу Земјата. Првиот, познат како 2006 RH120, беше забележан од научници од истата институција.