Земете ја вашата дневна доза од витаминот „З“: Еве зошто уживањето во храната е добро за нашето ментално здравје

Скоро секој има одговор на прашањето „Која е вашата омилена храна?“ Лесно е да се види зошто: луѓето се подготвени да добиваат задоволство од храната.

За многумина, јадењето е меѓу најголемите задоволства во животот. Уживањето во храната има значителни придобивки за здравјето. Вкусот на храната го поддржува варењето, ги подобрува односите со храната и помага да се надмине нарушената исхрана. Понекогаш, внесувањето доволно „витамин З“ (витамин задоволство) е исто толку важно како и содржината на вашата чинија.

 

 

 

Со години, истражувачите ја проучувале науката зад јадењето од задоволство. Физиолошки, задоволството што луѓето го добиваат од храната се јавува и во нашата уста и во нашиот мозок.

„Задоволството од секаков вид, вклучувајќи го и задоволството од храната, води до ослободување на допамин во мозокот“, објаснува Алета Сторч, терапевт и диететичар. Допаминот, кој често се нарекува „хормон за добро чувство“, ги активира патиштата за наградување во мозокот, промовирајќи среќа, смиреност, мотивација и фокус. Кога хемијата на мозокот функционира правилно, нашето уживање во храната може да доведе до физички придобивки.

„Кога уживаме во храната што ја јадеме и го стимулираме допаминот, всушност поефикасно го вариме и метаболизираме“, вели Сторч.

Релаксацијата за време на пријатно искуство во исхраната му овозможува на нервниот систем целосно да се распадне и да ги искористи хранливите материи од храната што ја јадеме. Јадењето со задоволство може да промовира поздрава исхрана. 

 

 

Истражување од 2020 година испитуваше 119 студии за поврзаноста помеѓу уживањето во храната и здравата исхрана, наоѓајќи поволни поврзаноста во 57% од студиите. Поголемото задоволство во исхраната беше поврзано со повисокиот нутритивен статус, нагласувајќи ја важноста од уживање во здрава храна за промовирање на урамнотежена исхрана.

„Постои верување дека „здравата“ храна мора да биде досадна или да нема добар вкус, но тоа едноставно не е точно“, вели диететичарот Сара Голд Анзловар.

„Кога јадеме храна во која уживаме, задоволството се зголемува, што може да го подобри квалитетот на исхраната и да ги намали шансите за прејадување“.

Храната обезбедува и емоционална храна. Оброците би биле здодевни доколку храната е само гориво. Јадењето не поврзува со саканите и нашето културно наследство. Уживањето во храната ја зголемува социјалната поврзаност, нуди физичка и емоционална удобност и ја прекинува контролата на диеталната култура. Изборот внимателно да уживате во она што го јадете помага да се скрши штетниот менталитет на диеталната култура.

 

 

„Имањето дозвола за храна означена како „лоша“ е важен чекор во процесот на заздравување, помагајќи му на некој да чувствува повеќе мир, доверба и слобода околу храната“, вели Сторч. Прифаќањето на традиционалната храна може да промовира поврзаност, што доведува до чувство на слобода и припадност што го подобрува менталното здравје.

Јадењето за задоволство се разликува од емоционалното јадење. Емоционалното јадење вклучува користење на храната за справување со емоциите, додека јадењето за задоволство се фокусира на уживање во вкусот, текстурата и искуството на храната. Клучната разлика е поврзаноста што ја чувствувате кон вашата храна. Внимателното уживање во храната нема да ве остави со чувство на вина или срам.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *