Жена добила одговор по 37 години откако испратила порака во шише

Аби Греам, од Кеау, Хаваи, во јуни го посетила паркот Рај со своето семејство кога наишла на шише.

Во него, Аби нашла писма од јапонско средно училиште, испратени пред повеќе од 37 години и одлучила да одговори.

Писмата, напишани на англиски, шпански и јапонски јазик, барале секој што ќе го најде шишето да му се обрати на Научниот клуб Чиши, кој се наоѓа источно од Токио, во Чиба.

Иако може дала стапи во контакт преку социјалните медиуми, Греам испратила писмо назад до клубот како одговор на пораките во шишето. Во рамките на нејзиниот одговор, таа нацртала слика од неа и нејзината сестра како јадат суши.

Џун Хајаши, заменик -директор на средното училиште Чоши, сподели колку биле воодушевени учениците да добијат одговор. „Иако средношколците во тоа време биле дипломирани, сепак било забавно за сегашните студенти“, рече Хајаши.

Мајуми Канда, сега 54 години, напишала една од оригиналните пораки во шишето и била контактирана од училиштето кога го добиле одговорот на Греам.

Во средата, за време на прес -конференција, Канда рече дека одговорот на нејзината порака вратил „многу носталгични спомени“ од средношколските денови.

„Многу сум благодарна на девојката што го зеде шишето, на мојата стара гимназија за организирање на овој проект и на сите вклучени“, рече таа.

Како дел од училишната активност за испраќање пораки во шишиња, 750 шишиња пловеле во морето уште во 1980-тите. Експериментот предвидел дека ќе бидат пренесени на север и исток од Курошио, што е пацифичка верзија на Атлантскиот Голфски тек.

Наводно, шишиња биле пронајдени и порано, а пораките се откриени во Јапонија, Филипините, Кина и во близина на западниот брег на САД.

Најстарата  порака во шише била пронајдена во 2019 година на плажа во Западна Австралија и била стара неверојатни 132 години.

Гимназијата Чоши оттогаш го прекина својот експеримент за испраќање пораки преку шише поради загриженост околу фактори како што се загадување на океаните.