Жена ја посетува подземната станица секој ден поради трогателна причина

Д-р Маргарет МекКолум ја посетува метро станицата Ембанкмент секој ден само за да го слушне гласот на нејзиниот покоен сопруг. За многу луѓе известувањата на автобуските и метро станиците не им значат ништо освен како информација, но сепак за Маргарет една посебна снимка ѝ буди спомени.

Покојниот сопруг на Маргарет, Освалд Лоренс, беше актер чиј глас беше снимен за најавата северна линија во 1950-тите.

Двојката се запознала во 1992 година додека тој работел на турнеја со компанија за крстарење. Двојката живееше во северен Лондон до неговата смрт во 2007 година.

Зборувајќи за снимката, таа рече: „Откако умре, ќе седам и ќе го чекам следниот воз додека не го слушнам неговиот глас“, и објасни како снимката помогнала да се одржи неговото сеќавање.

Меѓутоа, на 1 ноември 2012 година, одеднаш Освалд „не беше таму“, и така „запрепастената“ Маргарет му пријде на персоналот на TfL за да праша што се случило.

„Се распрашав и ми рекоа дека има нов дигитален систем и не можеа да го добијат неговиот глас.“, вели таа.

Откако ја слушна веста, TfL договори ЦД-то од снимката да биде испратено до Маргарет – но приказната не завршува тука.

Директорот на лондонското метро Најџел Холнес зборуваше за тоа како вработените биле „трогнати“ од нејзината приказна и решиле да ѝ помогнат на Маргарет да го задржи неговото сеќавање.

„Бевме многу трогнати од нејзината приказна, па вработените ја следеа снимката и не само што можеа да добијат копија од објавата на ЦД за таа да ја задржи, туку исто така работат на обновување на објавата во станицата Ембанкмент.“, изјавил Холенс.

Така, со многу напорна работа од персоналот за пребарување архиви и обновување на лентите, на денот на Нова Година, Маргарет уште еднаш го слушнала својот сопруг.

Во негова чест и за Маргарет, важи правилото дека остават неговиот глас да свири 3 пати за секој воз пред да ги објават нивните дополнителни најави. Прекрасно е да се слушне неговиот глас таму и прекрасно е да се знае дека прави таква разлика за неа.