Жители на 10 држави ги споделуваат нештата кои најмногу ги нервираат кај туристите

„Прекутуризмот“ е нов термин кој се користи за да се опишат негативните последици од масовниот проток на туристи во различни земји и градови. Минатата година Светскиот совет за патувања и туризам (WTTC) објави список од 50 градови кои најмногу страдаат од прекутуризам.

Се разбира, локалните жители се најмногу погодени од овие непријатности. Едно е кога љубезните и добро образованите патници посетуваат земја и сосема друга кога толпата туристи ги крши нормите на однесување што се прифатливи на овие места.

Австралија

„Игнорирање на правилата околу животинскиот свет. Луѓето ги хранат, ги фотографираат со блиц, ги загадуваат нивните живеалишта и поголем дел од нив навистина мислат дека имаат право на вакво нешто.“ © brizburn / reddit

„Сфаќаме можете да имитирате одличен австралиски акцент, но не ги исмевајте нашите акценти, култура, домородни луѓе или што било друго.“ © -DarkVortex- / reddit

Бразил

„Не посетувајте фавела и не се фотографирајте насмеани како да е тематски парк, не е. Луѓето живеат многу тежок живот таму и е смешно кога луѓето од првите светски земји мислат дека е слатко.“ © mandzza / reddit

„Туристите обично веруваат дека луѓето тука се глупави и дека жените се лесни. Не е во ред!“ © LavellanReaver / reddit

Португалија

„Живеам во Португалија и скоро секој турист се обидува да зборува шпански со нас. За последен пат, НЕ СМЕЕ ШПАНИЈА.“ © Laauu0202 / reddit

Ирска

„Изгледа дека ниту еден турист не може правилно да изговара ниту едно ирско звучно име.“ © Amazed_Alloy / reddit

„Леприкони, амајлии и Господар на танцот. Ние не се грижиме за ништо од овие работи.“ © cormic / reddit

Северна Ирска, Велика Британија

„Тоа е Северна Ирска. Не северот на Ирска. Тие се 2 различни земји.“ © darkosirisxv / reddit

„Не зборувај за политика или религија. Никој не се грижи што мислите за геополитичкиот статус на нашата земја. Повеќето од нас не сакаат да зборуваат за тоа. Ако го започнете тој разговор со погрешна личност, во погрешен паб, можете да наидете на многу проблеми.“ © maltvinegarenema / reddit

Финска

„Не зборувајте толку многу.“ © Anomuumitar / reddit

„Ве молиме, не седете до нас на јавниот превоз ако има други слободни седишта достапни. Оставете барем еден метар личен простор.“ © Anomuumitar / reddit

„Не се ценкајте.“ © Anomuumitar / reddit

Холандија

„Велосипедите не прават толку врева како што прават автомобилите. Затоа гледајте од сите страни кога излегувате на улица. Луѓето многу се нервираат кога одите по лентата за велосипеди.“ © Andromeda321 / reddit, © rooneyboy / reddit

„Престанете да го користите Airbnb. Со почит, Амстердам. Сериозно, убеден сум дека цените на становите се вртоглаво луди затоа што изнајмувањето просторија за туристите е попрофитабилно од … Се друго.“ © mahade / reddit

„Ве молиме, не кажувајте дека сме како Германците на кој било начин. Ние не звучиме како нив и не личиме на нив.“ © Maklo_Never_Forget / reddit

Филипини

„Посакувам западните туристи да престанат да одат по улиците во бикини. Наспроти популарното верување, целиот град не е крајбрежен. Трговскиот центар не е плажа, ниту рестораните.“ © unknown / reddit

„Не давајте подароци за деца на улица, затоа што следното нешто што ќе се случи е да бидете преплавени со многу деца и ќе ве следат каде и да одите. Една од моите пријателки беше прободена од улично дете кога таа одби да му даде пари.“ © chocolatetit / reddit

Париз, Франција

„Ве молиме, не ставајте брави на „мостот на љубовта“, вашата љубов е подобра од тоа и ова е грдо. Покрај тоа, сите тежат неколку тони и еден од овие сегменти неодамна се распадна во Сена.“ © TATANE_SCHOOL /

„Кога живеев во Париз, секогаш се нервирав од туристите кои стоеја среде метро ходниците, спречувајќи ги луѓето кои всушност знаеја каде одат.“ © alb404 / reddit

Норвешка

„Туристите кои пристигнуваат со бродови за крстарење ги оставаат каде започнува патот до популарните планински патеки, потоа пешачат во сандали или високи потпетици и носат шорцеви и маици. Повеќето го прават тоа дел од патот, а потоа локалните служби за волонтерски спасувања треба да им помогнат да се вратат, бидејќи им е студено и се исцрпени. Некои го прават тоа до крај и дотогаш е темно и тие се губат, и повторно мора да испратиме екипаж од волонтер или спасувачки хеликоптер.“© roffvald / reddit

„За доброто на сѐ во светот не ја кажувајте реченицата ‘Одам во Осло, кој е вашиот најдобар совет за гледање на северните светла?’ Осло е премногу далеку на југ за места каде што може да се забележи овој природен феномен.“ © SalSomer / reddit