Живот во кула: Како е да се живее во екстремно тесна куќа во Јужна Кореја

Оваа чудна и интересна куќа се вика „Сероро“, што во превод звучи како „вертикална“. Можеби овој збор го опишува живеалиштето што е можно попрецизно. Оваа куќа-кула се наоѓа во срцето на Сеул. Лесно е да се погоди дека цените на земјиштето се неверојатно високи таму. Но, ова мало парче земја (на кое сега стои куќата) било напуштено затоа што било премало за градба. И еден ден еден млад пар (сопругот е архитект, а сопругата е учителка), решил да искористи шанса и да ја изгради својата прва куќа. Куќата е дизајнирана со редење на собите вертикално, по еден на секој кат:

1. паркинг на приземје;
2. дневна соба со салон на вториот кат;
3. кујна со трпезарија на трети кат;
4. спална соба и втора просторија за одмор на четвртиот кат;
5. соблекувална со бања на петти.

Површината на секој кат е 16 квадрати.