Знаци кои покажуваат дека ни оди добро во животот (дури и кога мислиме дека не е така)

Секој човек го доживува моментот кога мисли дека нема среќа во животот. Губење работа, крај на брак, пад на испит, сето ова може да направи да се чувствуваме беспомошни и несреќни. Во такви моменти треба да се потсетиме на малите нешта што значат среќа и да покажеме дека добро се снаоѓаме во животот дури и кога мислиме дека не е така.

Сте имале можност да научите од сопствените грешки

Да учиш од сопствените грешки значи да живееш. Никој не рече дека животот е лесен, и додека нерамнините на патот можат да наштетат, патувањето вреди. Запомнете ги вашите неуспеси и порази. Сега сигурно ви е јасно дека сето ова се случило со причина како дел од некој поголем план.

Настојувајте да бидете подобри

Фактот дека се чувствувате малку депресивно кога не го постигнувате она што го посакувавте, покажува дека се обидувате. Тоа значи дека секогаш се обидувате да бидете подобри и сè додека продолжувате да го правите тоа, среќата, успехот и љубовта ќе доаѓаат – едноставно не се откажувајте.

Алберт Ајнштајн рекол: Не е дека сум толку паметен, едноставно не се откажувам од проблемот. Затоа, никогаш не престанувајте да се стремите да бидете сè што можете.

Имате работа/Сте имале работа

Ако сте ја изгубиле работата, не очајувајте. Можеби ова е можноста што ја чекавте да направите нешто што навистина го сакате. Продолжете да пребарувате, продолжувајте да се надевате и запомнете дека со напорна работа и верба во себе, можете да го постигнете дури и она што на почетокот ви изгледа невозможно.

Знаењето ви е достапно насекаде

Ако изворите на информации и знаење ви се на дофат на раката, тоа значи дека ви оди добро во животот. Знаењето е моќ, затоа искористете ја таа моќ и оставете му да ви биде помагател во остварувањето на вашите соништа. Искористете ги сите можности за учење на кои наидувате.

Имате храна и чиста вода за пиење

Храната е еден од благословите што најмногу го потценуваме, а сепак, кога не јадеме неколку часа, чувствуваме колку е важно за нас. Одвојте време и уживајте во вашиот следен оброк, доживејте го секој залак и запомнете дека среќата на животот лежи во уживање во едноставни работи, како парче чоколадна торта.

Околу 783 милиони луѓе во светот немаат пристап до чиста вода. Затоа бидете благодарни за чистата вода за пиење и уживајте во нејзиниот здрав вкус.

Имате способност да одберете и слобода да го живеете животот како што сакате

Аристотел рекол: Извонредноста никогаш не е случајна. Секогаш е резултат на цврста намера, искрен напор и интелигентно извршување. Тоа е паметна одлука меѓу многу алтернативи. Изборот, а не случајноста, ја одредуваат нашата судбина. Затоа, искористете го вашето право на избор.

Чувствувавте љубовни пеперутки во стомакот

Можеби звучи неверојатно, но некои луѓе никогаш не се за заљубуваат во животот, можеби дури и немаат шанса да го сторат тоа. И би било фер секое човечко суштество да доживее барем еднаш во животот што значи да се биде за заљубен, тој природен и едноставен, а сепак страствен момент кој обезбедува спомени за цел живот.

Вие имате сон

Каков и да е сонот е ваш. Имате способност да го прифатите и да создавате. Не се откажувајте од мечтаење и од своите соништа. Соништата ги прават најдобрите работи во животот.

Вие знаете како да простите

Замислете колку би биле лишени, огорчени и несреќни ако не знаете како да им простувате на туѓите грешки, но и на своите? Би било скоро невозможно да живеете и животот би бил несреќен. Затоа, знаењето како да простите е едно од најголемите знаења што можете да ги имате.